Auteur: Roel van Swetselaar MA – docent Academie TheologieRoel vS

Soms zijn er van die vragen die je intrigeren en die op momenten van rust weer terugkomen. Op dit moment beleef ik een periode van sabbatical in Zuid Afrika om ‘af te schakelen en weer op te laden’. De vraag die 10.000 kilometer met mij meegereisd is, is de vraag die Leo van Hoorn, manager van de Academie Theologie stelde tijdens de Algemene Medewerkers Vergadering van 15 oktober. Eerst had hij het HBO-Theologie landschap ‘geschilderd met donkere grote halen op het witte doek’: Maatschappelijke druk op het onderwijs, rapporten vanuit de overheid, theologie, maatschappelijke sector enz. En weer ging het over de relevantie van de hbo-theoloog. De hbo-theoloog binnen de kerk die zich maar niet kan ontworstelen aan het Calimero syndroom als hulpje van de dominee. Maar in die vergadering ging het vooral over het thema: Theologie in het maatschappelijke domein. Wat is de relevantie van de theoloog in het maatschappelijke veld: buurt, zorg en jeugd? Het publieke domein –wat heeft de theoloog te bieden? 

Er volgde een boeiend gesprek, waarbij gezocht werd naar Bijbels woorden om dit te duiden. Maar ook stevige stellingname: “De hbo-theoloog is voor de kerk en de kerk dient de Heer en vandaaruit wordt ook de naaste en samenleving gediend.” Een collega antwoordde daar weer op met de metafoor van de ijsschots: “We leveren dus mensen af voor de steeds verder afkalvende ijsschots die de kerk is en die hbo-theologen moeten daarop hun plekje vinden. Maar wat hebben we de samenleving te bieden?” Conclusie voor mij was, dat de meerderheid van onze vergadering niet veel heil voor theologie buiten de kerk zag.Jelina de Raad

Eerlijk gezegd dacht ik een aantal jaren geleden niet anders. Ik zag het ook niet zitten: ‘De theoloog in het publieke domein’, dat is toch niet wat je moet doen? Het gaat er om, dat je mensen Jezus en het leven met Hem leert  vinden. Dat is mijn drive. En dat is nog steeds waar ik voor wil gaan. ‘Van je geloof je beroep maken’. Als je een goede hbo theoloog wilt worden, moet je houden van God, maar ook van mensen en…… ook van de samenleving waar die mensen zich in begeven. Maar is dat mogelijk een professional die zijn persoonlijk geloof leeft en die tegelijk ook theologisch professional is in de samenleving? Ik denk, dat het kan..

Lees hier het volledige artikel van Roel van Swetselaar over de betekenis van de hbo-theoloog in de buurt en de vragen die dit oproept.
Is de (HBO-)theoloog nu werkzaam in de kerk of bij kerkelijke groeperingen of heeft hij of zij ook iets te zeggen in de buurt? Heeft theologie maatschappelijke relevantie die zich concreet kan vertalen in samenwerking van de theoloog in multidisciplinaire buurtteams? In dit artikel pleit Roel van Swetselaar voor een bijdrage van de theoloog in het maatschappelijk domein. Hij pleit voor een theoloog die zich ondernemend opstelt en zich niet laat opsluiten in het kerkelijk domein.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *