Auteurs Christiaan Trommel en Maarten den Toom n.a.v. hun afstudeeronderzoek

Monastiek, mystiek, spiritualiteit? Waar moet je precies aan denken als je een klooster ziet? Als je goed luistert en om je heen kijkt, dan kan het zomaar zijn dat je geïnspireerd wordt door een beweging die elementen vertoont van deze monastieke traditie.

Toom en TrommelFoto: Op de pelgrimsroute, de Camino in Spanje

Laat ik wat voorbeelden noemen: Heb je weleens een Vesper meegemaakt bij jou in de dorpskerk in de stille week voor Pasen? Of zie

je in het weekbericht van jouw kerk staan dat er weer een stiltewandeling georganiseerd wordt? Of ga je met je jeugdgroep een week naar Taizé? Steeds meer mensen en instanties blijken monastieke elementen te gebruiken in hun missionaire activiteiten of die elementen versterken hun geloofsbeleving.

Wij gingen op onderzoek uit om te ontdekken wat deze elementen kenmerkt en wat daarvan de waarde zou kunnen zijn voor een lokale PKN-gemeente, misschien wel die van jou.

Over heel Nederland verspreid, bezochten we plekken waar de kaars ontstoken, het Taizélied gezongen of de pelgrimsroute gelopen werd. Gastvrijheid bleek een sleutelwoord en het was dan ook niet verassend dat wij ons ontzettend gastvrij onthaald hebben gevoeld.

Naast alle mooie elementen en bijzondere ervaringen, zagen wij ook data gastvrijheid juist vrijblijvendheid kan worden en dat daarmee de theologische basis kan slinken. De verbinding met de lokale kerk wordt daarmee nog belangrijker en we kunnen zo voorzichtig concluderen dat een monastieke plek een mooie aanvulling kan zijn op plaatselijke kerkelijke gemeenschappen. Toom en Trommel 2Niet als vervanging, maar als aanvulling voor gemeenteleden en voor randkerkelijken van gelofte die op deze manier wel kunnen meebeleven.

Maar het blijft een beetje bricoleren, zoals een van de betrokkenen zo mooi zei. Niemand neemt de totale kloosterstijl over, maar iedereen kijkt welk element past in de context. Het is aan de lezer of je dat positief of kritisch wil duiden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *