Auteur: drs. Marco Rotman, docent Nieuwe Testament

Een paar jaar geleden werd bij ons een nieuwe keuken geplaatst. Daar gaat natuurlijk het nodige aan vooraf. Aan het begin van een vrije week – leve de schoolvakanties – betrad ik vol goede moed in oude kleding en gewapend met voorhamer en ander sloopgerei onze oude keuken, om de aanblik daarvan voorgoed tot geschiedenis te maken. Geen probleem, aan het eind van de ochtend lag de oude keuken gesorteerd en al bij het plaatselijke milieustation (vroeger noemden we dat gewoon ‘vuilstort’, maar dat schijnt nu niet meer te mogen).

Klaar voor de volgende fase. De keukenboer had mij keurig voorzien van tekeningen waarop stond aangegeven waar precies de gas-, water- en elektriciteitsleidingen moesten komen. Water en elektra is geen probleem. Na drie keer een natte keukenvloer (maar ach, die moest er toch uit) en twee doorgeslagen stoppen lag het er keurig in. En het werkte nog ook. Nu alleen het gas nog. De oude leiding moest er natuurlijk uit, die lag tegen de muur op de hoogte waar het aanrecht moest komen. Maar ja, hij zat er al ruim 25 jaar en de verbindingen waren volledig vastgeroest. Gelukkig kreeg ik een lumineuze inval. De waterleiding kon je immers doorzagen en met een verbindingsstukje weer vastmaken aan een vervolg, dus waarom de gasleiding niet? Vlak boven het punt waar de gasleiding door de vloer vanuit de kruipruimte de keuken inkwam, heb ik daarom de ijzerzaag zijn werk laten doen. Dat ik hierbij niet gehinderd werd door enige kennis van zaken, werd mij pas pijnlijk duidelijk toen ik drie bouwmarkten en twee ijzerwarenzaken later met zekerheid kon vaststellen dat gasleidingen en de bijbehorende verbindingen standaard van schroefdraad zijn voorzien en dat je zonder schroefdraad als niet al te geavanceerde doe-het-zelver je gasleiding niet dicht krijgt.

Gelukkig woont twee straten verderop een goede kennis met ervaring in de bouw. Met een in allerijl door mij gehuurd apparaat om schroefdraad te kunnen snijden (de naam van het vernuftige instrument is mij ontschoten) heeft hij zaak voor mij gerepareerd. Daarbij merkte hij wel op dat als ik de leiding twee centimeter lager had doorgezaagd, deze truc niet meer mogelijk was en de leiding uit de betonnen vloer uitgebikt had moeten worden tot in de kruipruimte.

Waarmee maar weer bewezen is dat iemand die competent handelt, niet alleen over vaardigheden beschikt, maar ook kennis van zaken nodig heeft. En trouwens ook dat ik niet op alle terreinen competenties bezit…

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *