Auteur: Joke Haitsma n.a.v. afstudeeropdracht Schoolpastoraat

Wie de jeugd heeft,….Joke Haitsma

Voortgezet onderwijs scholen hebben de tieners in huis. Wat een kansen en verantwoordelijkheid om ze tijdens de meest cruciale fase in hun leven te mogen begeleiden. We hebben goud in handen vertelde één van de respondenten mij. In die periode mogen docenten meewandelen en ze niet alleen leren leren, maar ook leren leven. Voor een christelijk geïnspireerde school is dat leren leven als leerling van Jezus. 

De schoolpastor

Ik heb drie mensen gesproken die schoolpastor zijn of zijn geweest. Alle drie zijn ze als docent de school binnengekomen. Ze hebben geen opleiding gedaan voor schoolpastor. Wel hebben ze verschillende competenties ontwikkeld in de loop der jaren. Belangrijkste competentie is wel kunnen luisteren, vragen durven stellen en werken aan een vertrouwens relatie. Ook is het belangrijk te weten welke wegen er bewandeld moeten worden bij welke problemen. Want dat is wel duidelijk, een schoolpastor is vooral met problemen bezig. Van rouwverwerking tot seksuele identiteitscrisis, van geloofstwijfel tot suïcidevragen.

Voortgezet onderwijs

Ik ben op vijf scholen geweest en ik heb ontdekt dat elke school zijn eigen cultuur heeft. Elke school geeft op zijn eigen manier vorm aan de zorg aan leerlingen. Elke school krijgt daarvoor de ruimte. Zo zijn na dit onderzoek op alle vijf de scholen mensen aan het nadenken over schoolpastoraat. Een uitdaging daarbij is om scherp te houden waar de taak en de roeping van een christelijk geïnspireerde school begint en eindigt!

Meer info: joke.haitsma@ziggo.nl

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *