Auteur: Dirk de Bree, docent Academie Theologie

  • ‘Ik dacht dat je pas met me in gesprek zou gaan als ik zou beloven naar de kerk te komen.’
  • ‘De eerste Alpha-avond viel me alles mee, ik had gedacht dat er veel minder ruimte voor mijn vragen zou zijn.’
  • ‘Tjôh, ik merkte dat ik ook welkom was, terwijl ik helemaal niet zo kerks denk. Ik heb best veel twijfels…’
  • ‘Sinds ik regelmatig in de kerk kom, merk ik dat ik niet hoef te presteren om erbij te horen, maar dat ik mag zijn zoals ik ben.’
  • ‘De bijbelgroep is voor mij een plek, waar ik me onbevangen laat bevragen en waar ook mijn vragen gewaardeerd worden. Ik hoef niet de schijn op te houden.’
  • ‘Als je zo vaak naar een kerk gaat, ben je vast erg overtuigd?’

Dit soort opmerkingen doen mij huiveren. Blijkbaar leeft het idee bij veel mensen dat kerkmensen niet open staan voor vragen. Dat je er pas bij hoort als je alles volgens het boekje gelooft en vooral ook, dat je in je levensstijl niet ‘buiten de boot’ valt. De uitspraken raken me, omdat ze zo tegen het evangelie ingaan.

Ik geloof in een kerk, waarin mensen niet de schone schijn ophouden. Een kerk waar ruimte is voor je vragen, je zoektocht, je onzekerheden, je zonden. Een kerk vol mensen die het niet zelf kunnen en ook niet zelf willen maken in hun leven. Een kerk die leeft bij de gratie van God. Juist in de kerk zul je beseffen dat er alleen werkelijk leven is als je weet van genade. God kennen is tegelijk ook jezelf leren kennen. Zeker ook een kerkmens zou moeten beseffen dat er daarom geen enkele reden is om zich boven een ander te stellen.

Gun mensen hun zoektocht. Gun ze hun vragen. Gun ze hun ‘dwalingen’. Dan komt er ook ruimte om het persoonlijke te delen. Dan komt er ook ruimte voor belijden, vergeving, genade en bevrijding!

Ik geloof in een eerlijke en kwetsbare kerk!

Deze column komt uit het boekje ‘Verschil maken’ wat ik onlangs n.a.v. mijn werk als predikant in Nieuwegein schreef: ‘missionaire’ meditaties, interviews en blogs (te bestellen via izb-ark.nl – yep: dit is reclame )

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *