Auteur: Nico Belo, manager Onderwijs Academie Theologie

Nico BeloJullie hebben niet gekozen voor goud, geld en goed!’ Zo verwelkomde Arnolt Stijf, Onderwijs Coördinator Propedeuse GPW, Arnolt Stijf, de nieuwe eerste jaar voltijd-studenten. Ze kwamen voor het eerst bij elkaar in de collegezaal om de introductieweek te starten. Ruim 70 ‘groentjes’ (alle eerstejaars hadden een groen shirt gekregen) maakten heel betrokken de opening van de introductieweek, gelijk het begin van hun studie, mee.

Bemoedigend is het om aan het begin van een academiejaar 70 nieuwe studenten (zowel Godsdienst Pastoraal Werk als Leraar Godsdienst en Levensbeschouwing) te verwelkomen! Zeventig mensen die zich voltijds willen verdiepen in theologie en het verlangen hebben om met hun kennis, vaardigheden en ervaring beschikbaar te zijn voor het werk in het Koninkrijk van God. Daar hoort het persoonlijk zoekproces helemaal bij: Is dit werk, het beroep dat God voor ogen heeft voor mij?

Deze jonge mensen hebben niet gekozen voor carrière-beroepen, die op termijn fors gaan betalen. Theologen krijgen niet dik betaald, wel voldoende. En naast de financiële waardering, is de maatschappelijke waardering van positie en status ook gering.

Toch kunnen theologen (m.n. hbo-theologen) in onze samenleving een heel belangrijke rol gaan vervullen. We zien veel verwarring om ons heen. De samenhang is zoek. Door allerlei verwarrende gebeurtenissen zijn mensen onzeker geworden. Voor veel mensen is de smartphone nu het enige (ook letterlijke) houvast.

Die verwarring herkennen deze studenten ook in zichzelf. Maar in toenemende mate hebben ze ontdekt dat God hun enige Houvast is. Dat willen ze doorgeven, die richting willen ze wijzen in onze samenleving. Mensen in kerken en gemeenten willen ze uitdagen om te zoeken naar dat wat het welzijn van mensen om ons heen dient.

goudZe kiezen niet voor goud, geld en goed! In hun leven hebben ze de liefde van God ervaren. Daaruit willen ze delen. Met vallen en opstaan, want een studie Theologie stelt eisen, doet veel met je persoonlijkheid, is leren en afleren, helpt je om van de droomwolk af te komen om bereid te zijn vuile handen te maken.

Als ik zo naar deze jonge mensen kijkt, ben ik dankbaar. Onze trouwe God gaat ook in 2013 door met Zijn werk. Er is hoop voor ons land: kijk naar deze jonge mensen die zich beschikbaar willen stellen in Zijn dienst.

Nico Belo, manager Onderwijs Academie Theologie

2 reacties op ““Hbo-theologen, jullie hebben niet gekozen voor goud, geld en goed!”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *