Hoe is het met… Gerlinda Robbertsen

Gerlinda is in 2018 gestart bij een diaconale stichting in Rotterdam. Deze stichting draagt sinds een jaar de naam ‘Goud van Noord’. Een naam met een verhaal. Zij zetten zich in voor mensen die als kansarm te boek staan: “Wij zijn iedere dag samen met hen op zoek naar manieren om hun mogelijkheden in te zetten. Onze boodschap? Jij bent Goud.”

Gerlinda werkt als zakelijk leider voor deze stichting wat inhoudt dat zij de randvoorwaarden creëert om het werk te kunnen doen.

Goud van Noord
We werken aan verschillende projecten tegelijk. De Huiskamer aan de Zwaanshals in Rotterdam is de plek waar mensen gewoon binnen kunnen komen lopen voor een praatje, gezelschap, warmte of een vraag. Verder hebben we verschillende andere projecten die een palet bieden voor gezinnen in armoede. Ze zijn allemaal gericht op het werken aan meer mogelijkheden voor gezinnen om mee te kunnen doen. Je kunt de projecten vinden op onze website: www.goudvannoord.nl

We gaan binnenkort een ruimte inrichten als bibliotheek waar we een collectie kinderboeken van de Bibliotheek mogen plaatsen. Verder ben ik in deze tijd van het jaar bezig met fondsenwerving en rapportages.

We denken na over nieuwe mogelijkheden om meer donateurs te betrekken bij ons werk en aan manieren om ondernemend in de stad aanwezig te zijn.
Op dit moment zijn we samen met de Gemeente Rotterdam bezig met de voorbereidingen om 400 kerstpakketten te organiseren voor gezinnen in Rotterdam Noord. Een uitdagende klus die we (net als de rest van ons werk!) niet zonder vrijwilligers kunnen klaren.

Ik blijf het heel bijzonder vinden hoeveel mensen bereid zijn om hun steentje bij te dragen in onze mooie stad!

Hbo-Theologie
De opleiding heeft me een brede basis gegeven én me voor het eerst in aanraking gebracht met diaconaal werk in de stad. Daar waar de kerk handen en voeten krijgt wilde ik zijn.
Net toen ik dacht dat het gewoon niet zou gaan lukken om werk te vinden met deze opleiding ben ik hier aan de slag gegaan;).

Werken voor en met God?
God is voor mij de meest onvoorwaardelijke persoon die ik ken. Bij wie mag je nu keer op keer opnieuw beginnen? Daar kan ik écht niet bij.. Hij is er altijd, wie ben ik en waar ben ik zonder hem?

Ik probeer iedere dag stille tijd te houden en Eerst Dit te luisteren. Iedere zondag sta ik even stil om me opnieuw te oriënteren op God, de mensen om mij heen en op de manier waarop ik in het leven sta. Ook de weekopening met collega’s bij Goud van Noord helpt me om terug te keren naar de basis en me over te geven. Uiteindelijk is het Zijn werk.

Onze samenleving
Ik denk dat de Bijbel ons leert dat voor God ieder mens van waarde is en door hem gewild. Ik geloof ook dat het geen goed idee is om schatten in de grond te stoppen. We ontmoeten zoveel mooie mensen die meer mee willen doen in de samenleving. Dat dat hen zoveel moeite kost is niet alleen hun probleem. Het zegt veel over de manier waarop wij onze samenleving hebben ingericht. Ik wil me daar niet bij neerleggen en ben iedere dag op zoek naar nieuwe mogelijkheden!

Mijn werk helpt mij om een verschil te maken in het leven van anderen. Tegelijk zou werk daar niet voor nodig moeten zijn. Iedereen kan een verschil maken door dat wat in je gelegd is te delen met anderen.

Onrecht
Onrecht raakt mij…. Ik ben aan het lezen in het boek ‘De tyrannie van de verdienste’. Het laat zien hoe in samenlevingen als de onze mensen worden afgerekend op hun verdiensten. Met de verdienste stijgen de salarissen en het aanzien tot soms buitenissige hoogten. Het is een manier van kijken die zegt. Je kunt het maken als je je talenten maar inzet en je best doet. Wie er niet komt kan dat zich dus aanrekenen.. Het ondermijnt de solidariteit op een ongelofelijke manier..

De werkelijkheid is weerbarstiger dan talent x inspanning = succes. Ik zie iedere dag mensen met zulke mooie talenten. Er lijkt alleen in onze samenleving te weinig ruimte om die in te zetten.

Ik denk dat het heel belangrijk is om hier het gesprek met elkaar over aan te gaan. Waarom denken we zo vaak in hoog en laag en waarom lijkt een deel van onze samenleving zich niet te realiseren dat hun succes mede mogelijk gemaakt werd door toeval (de tijd waarin je geboren werd) én de inzet van anderen? De juf die je leerde lezen, je ouders, je trainer… en besef je wel hoeveel geluk je gehad hebt?

Energie
Het meest energie krijg ik van het bedenken van nieuwe plannen. We willen als stichting op een ondernemende manier aanwezig zijn in de stad, leren van anderen en samenwerken waar mogelijk. Als die drie bij elkaar komen en dat betekent dat we weer meer voor mensen kunnen betekenen ben ik happy!

Verdriet en lijden
We ontmoeten veel mensen die lijden onder eenzaamheid, armoede, verslaving en hun verleden. Ik zie dan dat het in het leven alles behalve eerlijk verdeeld is. Tegelijk voel ik dat ik niet alles ineens op kan lossen. Wat we wel merken is dat het cruciaal is om mensen te zien staan en te luisteren naar hun verhaal, hun dromen en verlangens. We doen wat we kunnen, leggen het terug bij God en proberen ook stukje bij beetje te werken aan mogelijkheden. Het is dus vechten en uit handen geven tegelijk…

Als ik zelf verdrietig ben probeer ik daar over te praten, het van me af te schrijven en bij God neer te leggen. Hij is erbij dat is zeker.

Romeinen 8 helpt mij door moeilijke tijden heen. Dit schriftgedeelte -dat ik bij mijn belijdenis meegekregen heb – vertelt me dat niets me zal kunnen scheiden van de liefde van God.

Make lemonade
Ik ben -in deze coronatijd- heel blij met ons gezin én met onze tuin. Er zijn zoveel mensen die het stukken zwaarder hebben dan ik. Ik probeer te genieten van de voordelen van het vaker thuiswerken én sta iedere keer versteld van de creativiteit die loskomt binnen ons team wanneer we te maken krijgen met beperkingen. Mijn collega zei het zo: ‘When life gives you lemons, make lemonade’.

Wat me het meest raakt is dat mensen die al eenzaam waren nu nog minder mogelijkheden hebben om contact te hebben met anderen. We proberen er voor hen te zijn op afstand of op 1,5m. En dan zijn we toch dichtbij!


Deel jouw verhaal

Maak jij net als Gerlinda het verschil? In jouw eigen wijk of misschien verder weg? Wil jij jouw verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar Anneke Nellestijn: ajhnellestijn@che.nl

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *