Ellis Kabbani-Koelewijn is in 2011 afgestudeerd en werkt sinds april 2013 in Duitsland in een gemeentestichtingsproject. Zij vertelt daar graag meer over aan de hand van een aantal vragen die wij haar hebben gesteld.

Gemeentestichting in een prachtwijk
Momenteel werk ik in Schwerin (Duitsland) in een gemeentestichtingsproject in een ´Prachtwijk´. Ik ben uitgezonden door de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Bergentheim en werk met de zendingsorganisatie ECM samen. Ik ben hier gekomen toen er nog maar twee families in de wijk woonden. Toen ik erbij kwam, en kort daarna nog een familie, hadden we een echt kernteam en konden we verder met bouwen aan een gemeente, contacten en activiteiten in de wijk.

Daaruit is het `Patchwork Center´ ontstaan. Een multicultureel wijkcentrum met Jezus in het centrum. We ontwikkelen het evangelie in de taal van de mensen uit deze wijk. En dat is heel anders dan ik uit mijn gemeente ken. 

Hbo-Theologie
Ik heb tijdens de hbo-Theologie meer geleerd over interculturele vorming en dat komt me dagelijks van pas, daarnaast heb ik meer kennis over de bijbel gekregen, ik heb geleerd van de pastorale lessen, van de stages, de wijze hoe je lessen vormgeeft en daarnaast hoe je gemeentes sticht en vooral hoe je daarbij bij de mensen aansluit en niet alleen bij je eigen kader blijft.
De opleiding heeft mij -ook door supervisie- meer kennis over mijzelf gegeven. 

Het verschil maken in het leven van anderen
Doordat ik buitenlands ben hier, ben ik sowieso anders. Maar ik krijg vaker te horen dat ik geduldig ben mijn kinderen. Als moeder hebben mensen toch meer over je te zeggen, dan toen ik single was. Mensen verbazen zich hoe ´goed´ ik mijn kinderen onder controle heb. Alhoewel voor mij dat soms helemaal niet zo voelt. Daarnaast ben ik gelukkig getrouwd en hier houden mensen relaties niet lang vol. Daarin maken we als familie ook wel een verschil.
En door deel te zijn van de ´Patchwork Community´ maken we verschil in het leven van mensen persoonlijk en zo ook in de wijk waarin we wonen en werken. Er is een hele positieve flow en mensen komen graag bij ons en zijn altijd welkom, krijgen weer zin in het leven en hebben een doel om op te staan. En daarnaast krijgen ze een lekkere maaltijd wat erg gewaardeerd wordt. 

Dit raakt mij
Het raakt me erg dat meiden jong kinderen krijgen en jongens en mannen vaak verwekkers zijn, maar geen vaders en dat dit een cultuur geworden is.

Meiden willen zo graag een baby, een ander perspectief hebben ze niet. Van hun jonge moeder zien ze niet anders. Ze leven van een uitkering en hebben geen school afgemaakt… 

Als ik mijn kinderen naar het kinderdagverblijf breng, zie ik ook regelmatig vrouwen van mijn leeftijd (ik ben 33), maar dat zijn de oma´s van de kinderen. 

Het raakt me ook dat de mensen hier er zo oud uitzien. Roken, overgewicht, ongezond eten werken niet mee aan een jong uiterlijk. Maar ook best veel vrouwen die zo oud als mijn moeder zijn, lopen achter een rollator. En mijn moeder speelt nog twee keer in de week badminton en fietst overal naar toe. 

De rol van het gebed
Door dagelijks te bidden en te danken en te beseffen dat God boven alles staat en in Zijn hand heeft, leef ik mijn leven ook met God. Ik leer dat steeds meer van mijn man.

Door zijn afkomst is religie veel meer een gedeelte van zijn identiteit, van wie hij is.

Ik heb dat heel anders, alhoewel ik heel christelijk opgevoed ben en altijd al in God heb geloofd. Ik bid vaak tussendoor en probeer aan het begin van de dag tijd met God door te brengen. Ik probeer altijd in verbinding met Hem te zijn. Bijbellezen mag ik wel wat meer doen, maar dat vind ik moeilijker.  

Vertrouwen
In moeilijke tijden weet ik me nog afhankelijker van God. Ik heb hem dan zoooo nodig. Hij verhoort ook mijn gebeden en ik ben erg dankbaar dat ik zijn Kind mag zijn.

Voor we het project gestart hadden in Schwerin, hadden we heel veel geld nodig dit te realiseren.

Ik geloof altijd dat het met geld wel goed komt. Het was hard werken, maar we zijn zo gezegend. Met geld, met spullen met manpower; het kwam ons soms zo ´aangevlogen´.

Dankbaarheid
Ik ben ook erg dankbaar dat er in de bouwfase van het Patchwork Center geen grote ongelukken zijn gebeurd. We hebben dit wijkcentrum met bewoners uit de buurt opgebouwd en dat zijn niet allemaal professionals. Daarnaast groeit de gemeenschap zo hard. Het gebouw voelt soms al te klein.

Deze mensen die nooit in een kerk zouden komen, komen met veel tijd en passie bij ons om te werken en samen iets op te bouwen.

Het voelt als familie wordt zo vaak gezegd. We brengen gebed en Bijbellezen regelmatig in en mensen worden nieuwsgierig en blijven bij de Bijbelstudie om meer te horen. 

Transitie
Ik ben in transitie, omdat we gaan verhuizen naar een andere stad. Ik ga bij zendingsorganisatie ECM op het kantoor werkzaamheden doen om zendingswerkers op het veld te begeleiden en om te kijken hoe het met ze gaat en om in te springen als er hulpvragen zijn. 

Praktijkervaring opdoen bij Schwerin?
Stagiaires zijn altijd welkom bij Schwerin! Heel graag zelfs!

Ik krijg binnenkort een andere baan, maar mijn collega’s zijn ook allemaal goed geschoold om hbo-theologen in opleiding te begeleiden. Misschien zijn op mijn nieuwe werk, op kantoor bij ECM, ook mogelijkheden, maar daar heb ik nog niet zoveel zicht op.

ECM biedt sowieso shorttermmission aan waarin men ook stages kan doen.

Meer weten over ECM? Zie: https://www.shortterm.eu/nl/ 


Deel jouw verhaal
Maak jij net als Ellis het verschil? In jouw eigen wijk of misschien verder weg? Wil jij jouw verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar: ajhnellestijn@che.nl

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *