Auteur: dr. Teus van de Lagemaat, opleidingsdocent Theologie Ede

TaizeJe het vast wel eens een docent gezien met een koptelefoon op, achter zijn computer. Waar zou hij naar zitten de luisteren?  Welke muziek is favoriet? Bij sommigen lijkt klassieke orgelmuziek populair te zijn. Dat niet iedereen op mijn kamer die voorkeur deelt, blijkt wel uit de reactie: ‘”Als het nou Taizé was, dan wilde ik wel meeluisteren”. Even een blik van herkenning.

Taizé is bij mij thuis favoriet tijdens elke autorit. Grijsgedraaid. Wanneer je een grote afstand moet overbruggen en de Radio 1 niets te bieden heeft is er deze rustgevende “kerkmuziek”. Het beste uit de kerkelijke, vooral katholieke traditie in een jasje dat past bij de jeugdcultuur.

Tijdens één van die autoritten dacht ik: He, waarom hebben wij met onze studenten geen Taizé-bezinningen?’ Zouden ze die muziek wel kennen? En zo nee, dan moeten we hen dit nodig aanleren.

Vandaar deze blog over Taizé.

Wat is Taizé?  Het is een het dorpje dat in Frans’ Bourgondië ligt, dicht bij Cluny en de ‘Route du Soleil’. Onder de bezielende leiding van broeder Roger is dit dorpje uitgegroeid tot een symbool voor geloofsbeleving en verdieping voor jongeren. Een week in Taizé kamperen betekent driemaal per dag naar de dienst kunnen om daar met duizenden jongeren uit de hele wereld te zingen en te mediteren. Het betekent Bijbelstudies doen en anderen ontmoeten. Het is ervaring die je hele leven bijblijft.
Zelf ontmoette ik eens een Franse campingeigenaar in een bedevaartsoord die in Taizé tot geloof gekomen was en zijn leven aan God wijdt door gastheer te worden in een katholiek centrum voor geestelijke vernieuwing. Bijzonder zijn de jaarlijkse jongerenontmoetingen aan het eind van het jaar (dit jaar in Praag).

Taizé is al meer dan 60 jaar een begrip. Overal worden Taizé-bijeenkomsten of vieringen gehouden, ook in Ede en Wageningen (zie: http://taize.jongerenwebsite.nl/taizenederland.htm). Op hun website http://www.taize.fr kun je ook zelf een aantal van hun liederen beluisteren (http://www.taize.fr/nl_article4807.html, onder Gebed-liederen: MP3 en podcast).  Neem bijvoorbeeld  het lied “Jesus, remember me” (when you come into your kingdom). Het wordt eindeloos herhaald en helpt je mediteren over de inhoud.  Biddend zingen. Of  Alleluia – Slava tiebie Bože,  een goed voorbeeld van de vele manieren waarop je Halleluja kunt zingen en hoe mooi de Slavische talen zijn. Taizé is erg populair onder Oost-Europese jongeren. Of luister naar het Russische Bóg jest miłością. Je snapt er niets van, maar je ervaart wel verbondenheid . Als ik The kingdom of God  hoor, voel ik mij weer in de dienst in Frankrijk. Gelukkig heeft het nieuwe liedboek (Zingen en bidden in huis en kerk) ook een aantal liederen opgenomen. Is het niet een goed idee om onze eigen beziningen niet wat meer Taizé-momenten in te bouwen?

Bronvermelding foto: Publieke website Taize; http://www.taize.fr

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *