Auteur: Benjamin Hoddenbagh, communicatieadviseur CHE (Academie Theologie)

Estalin Paul Dias Rosales (20) studeert sinds dit jaar theologie aan het South American Seminary in Quito (Ecuador). Hij is een van de zes studenten die de CHE dit jaar de kans geeft om een studie te volgen als onderdeel van het Leadership Development Program (LDP) van Compassion.

Estalin 2
Compassion-student Estalin en CHE’er Benjamin Hoddenbagh Foto: Ruben Timman

Hoewel er in het gezin waar Estalin opgroeide nooit een tekort was aan voedsel, was er niet genoeg inkomen voor andere basale behoeftes, zoals medische hulp of studie. Estalin: “Armoede is vooral beperkend. Je kan niet doen wat anderen wel kunnen en daardoor zijn je kansen beperkt. Compassion steunde mij en ons gezin gelukkig niet alleen financieel, maar door het volgen van de programma’s kreeg ik ook een andere blik op mijn gezondheid en ging ik dromen over mijn toekomst.”

Wat heeft je ertoe bewogen om theologie te aan studeren?

“Op mijn vijftiende was ik op een Compassion-kamp en werd ik tijdens een preek over vergeving aangeraakt door de Geest. Vanaf dat moment is mijn houding naar anderen veranderd. Mijn voorganger is mij geestelijk gaan begeleiden. Mijn sponsor uit Amerika was een sportman met een missionair hart. Hij heeft al die jaren intensief voor mij gebeden. Hij is mijn grote voorbeeld. Een paar maanden voordat zijn persoonlijke sponsorschap eindigde, heeft hij zijn baan opgezegd en is hij full-time  missionaris geworden. Rond mijn achttiende heb ik in gesprek met mijn voorganger besloten om Theologie te gaan studeren.

Wat zijn de uitdagingen voor de kerk in Latijns-Amerika?

“De jongere generatie is de toekomst van onze regio. Veel jongeren zitten vast aan drugs en alcohol en in criminele activiteiten. Als kerken moeten we naar deze jongeren uitreiken. Hét middel om dit bereiken is sport. Daarom organiseer ik regelmatig voetbaltoernooien om jongeren met het evangelie te bereiken.”

Je bent van huis uit rooms-katholiek, maar studeert nu aan een evangelicaal seminarie.

“Mijn vader had er eerst wel moeite mee, maar steunt mij nu volledig. Dat is bijzonder! Je ziet hier in Ecuador dat veel katholieken vastzitten in tradities en veel met beelden bezig zijn. Dat staat ver van me af, maar respect en liefde zijn hier belangrijke waarden.

In het kader van het jubileumjaar wil de CHE 6 studenten die in armoede zijn opgegroeid de kans geven om eenzelfde studie te volgen als de CHE aanbiedt. De komende maanden wil de CHE hiervoor via allerlei activiteiten €60.000,- ophalen. Naast Estalin zijn dat de volgende studenten: Puis Nyikiriza, Samuel Mutyaba, Martin Ngabirano, Moses Gidongo en Yubeisy Encarnacion. Meer informatie over deze studenten en het project: www.chejubileum.nl/compassion

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *