Auteur: Rik Nijhof n.a.v. het afstudeeronderzoek ‘Diaconaal leren in de Oude Kerk’

Een ervaring rijkerRik Nijhof 2

Hoe een kerk kan leren van ervaringen uit het diaconale werk

Niet vanzelfsprekend

Ik onderzocht ervaringen uit diaconale situaties van leden van de Oude Kerk in Veenendaal. Deze mensen staan anderen bij op verschillende manieren. Wat zij ervaren en daar uit leren, heb ik verzameld in hoofdstuk 4 van mijn onderzoeksverslag.

Bij de zogenoemde ‘leerervaringen’ wil ik niet te lang stil staan. Mijn subtitel luidt namelijk: “Hoe een kerk kan leren…”. Als een kerk wil leren uit de ervaringen van enkelen, moeten die ervaringen op een of andere manier gedeeld worden. Dat is echter niet vanzelfsprekend!

Een nieuwe methode

De Oude Kerk heeft daar wat op gevonden: breng deze mensen samen en laat ze onder begeleiding ervaringen uitwisselen. Dat gebeurt met behulp van de methode ‘Waarderende Gemeenteopbouw’ (zie voor meer informatie hoofdstuk 2 in het onderzoeksverslag).

“WGO stimuleert een klimaat waarin ervaringen gedeeld worden. Wie tref je in het gesprek? Dat is van belang. Avonden in het kader van diaconaal leren worden methodisch begeleid, dat zorgt voor een goed resultaat.”

~ Ouderling van vorming en toerusting Oude kerk ~

Het doel

Waarom zoveel moeite steken in gesprekken? Het doet mij sterk denken aan reflectieve gesprekken op school, zoals bij het vak intervisie. Het doel is hetzelfde: leren van je eigen ervaringen en van die van anderen. Maar daar gaat het dan ook om: de lerende gemeente! De Oude Kerk wil als gemeente vooruit door te leren van elkaar, waarbij leren weer een middel is tot een hoger doel: het versterken van de missionaire presentie van de gemeente.

Missionaire presentie?

Dit begrip leg ik uit in hoofdstuk 3 van het verslag. Het gaat om de verspreiding van het Evangelie van Jezus Christus, o.a. door diaconaal te handelen. Uit mijn onderzoek blijkt dat de Oude Kerk nog stappen kan maken om haar missionaire presentie te versterken, zo kan de kerk haar eigen leden diaconale en

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *