Auteur: Betty Jansen n.a.v. het afstudeeronderzoek  ‘Verhalenverteller: doen wat je zelf zegt’.Betty Jansen

Verhalenverteller: doen wat je zelf zegt

Vorig jaar overleed mijn schoonvader op de leeftijd van 84 jaar. Hij was een echte verhalenverteller. Mijn zoon Ruben en (stief)dochter Michelle konden geboeid  luisteren als hij de verhalen uit zijn leven vertelde met veel oog voor detail. Hij vertelde de verhalen alsof je er zelf bij was… Fascinerend. Met het overlijden van mijn schoonvader is een verhalenverteller heen gegaan. En hij wordt daarmee gemist. 

Het vertellen van verhalen hoort niet bij de oudere generatie. Verhalen staan weer volop in de belangstelling. Het vermarkten van producten wordt gedaan door het vertellen van verhalen.

De grootste verhalenverteller aller tijden

Met Hemelvaart is de verhalenverteller allertijden, Jezus Christus, heengegaan. Wat maakte hem zo bijzonder? Niet alleen dat zijn verhalen naadloos aansloten bij zijn toehoorders, want de beelden en symboliek begrepen zij als geen ander. Wat Jezus zo bijzonder maakte was, dat wat Hij zei, ook deed. ‘De aren moeten sterven om nieuw leven voort te brengen’, is daar het ultieme voorbeeld van. Door zijn sterven en opstanding, kwam er nieuw leven voor ons in de plaats.

Het lijkt erop dat wij als volgelingen van Jezus het vertellen van Zijn verhaal zijn verleerd. Of zoals een Iraanse vrouw tegen mij zei: ‘jullie Nederlanders wisselen alleen maar feiten uit…’. Verhalen hebben zoveel moois te bieden, want het vertellen van verhalen heeft veel kenmerken. Ik noem er enkele:

 1. Het is een universele manier voor communicatie.
 2. Verhalen raken het hart en de emotie. Verhalen spreken tot de verbeelding.
 3. Verhalen zijn metaforen voor het leven. Verhalen kunnen weergeven hoe het leven is.

Als ik dit lees dan vraag ik mij af waarom wij niet meer ‘gewoon’ de verhalen vertellen die in de Bijbel staan. Ik denk dat we verrast zullen worden van de reacties die hierop volgen. Maar niet alleen het vertellen van de verhalen, maar deze verhalen ook laten zien; practice what you preach. Doe en leef wat je zelf zegt… Dat maakt mensen geloofwaardig. Bij Jezus was dat een vanzelfsprekendheid en dat maakt hem tot de geloofwaardigste goddelijke persoon die Hij was en is. En ja, daarmee voor mij ook tot verhalenverteller aller tijden.

Één reactie op “De verhalenverteller”

 • Emmy Oussoren

  Dag Betty,
  Mooi blog over de beste verhalenverteller ooit! Ik wens je veel zegen van deze Jezus in jouw leven als je doet wat je zegt!
  groet,
  Emmy

  Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *