Auteur: Drs. Nico van der Voet is docent bij de Christelijke Hogeschool Ede en werkt mee aan de post-hbo Pastoraat bij rouw en verlies.

“Ik deed veel aan rouwpastoraat bij de PKN, een kerkverband waar negentig procent van de mensen niet naar de kerk gaat. Je komt met ongelovigen in contact. Bijvoorbeeld in een rouwdienst! Een geweldige kans om een brug te slaan tussen een familie en God. Ik zeg wel eens tegen evangelische of reformatorische mensen: erg gezellig om met allemaal toegewijde mensen in de kerk te zitten, maar het is toch uitdagender om aansluiting met de wereld te houden?” Dat zegt pastor en docent aan de Christelijke Hogeschool Ede, Nico van der Voet. Hij vertelt over zijn werk als pastor.Nico van der Voet

“De pastor wordt vaak op de dag van overlijden ingeschakeld. Het gaat erom dat je dan present bent om te praten met nabestaande ouders en kinderen. Ook betrekken ze je soms bij moeilijke beslissingen, zoals wat voor soort kist er moet komen, of wat er tijdens de rouwdienst gezegd moet worden. Sommige nabestaanden staan zo ver van het geloof af, dat ze zeggen: ‘Ik heb geen idee wat we gaan zingen, vult u alles maar in.’”

Als een hond in de grond
“Het is bij niet-kerkelijke mensen des te belangrijker om ze zorgvuldig te begeleiden. Je wilt er voor hen zijn. In enkele gevallen zijn de contacten uiteindelijk zo goed dat mensen weer kerkgangers worden. Het is mooi als mensen open worden voor het evangelie. Ik herinner me een vrouw waar ik met moeite binnen kwam. Twee weken later overleed haar samenwonende partner. Ze belde mij om de begrafenis te leiden. Ik vroeg aan haar waarom ze dat wilde. Ze zei: ‘Ik kan Willem toch niet als een hond in de grond stoppen?’ Dat kun je meemaken in de PKN. Ik probeer er zorgvuldig mee om te gaan en na de begrafenis nog regelmatig langs te komen. Meestal ben je in een rouwperiode van harte welkom bij mensen. Het gaat er niet om dat we zieltjes winnen voor de kerk, maar zielen winnen voor God.”

Het is belangrijk om op deze manier een brug te slaan naar mensen aan de rand van de kerk. Van der Voet geeft twee tips aan mensen die betrokken zijn bij rouwpastoraat.

Gevoelens
“Als iemand net is overleden is het emotioneel een chaos bij mensen. Ik ga dan nog niet op allerlei gevoelens in. Dat komt later wel. Ik spreek net als Jezus bij Martha en Maria (in Johannes 3) korte woorden. Wel breng ik de nood en het verdriet bij God.”

Rouwperiode
“Het rouwproces duurt langer dan wij denken. De meeste pastors onderschatten het. Ze gaan veertien dagen na de begrafenis nog een keertje langs. En als ze na drie maanden weer gaan, vinden ze dat heel ijverig van zichzelf. Ik zeg dat je de eerste zes weken sowieso wekelijks langs kunt gaan. Afhankelijk van de situatie kun je het dan afbouwen. Ik raad aan om het eerste jaar regelmatig langs te gaan om te kijken of mensen vorderingen maken in het rouwproces. Vroeger zeiden mensen dat het rouwproces een jaar duurt, tegenwoordig gaat men eerder uit van vijf jaar dan van een jaar.”

Op 21 april 2015 start de post-hbo Pastoraat bij rouw en verlies via de transfer Theologie van de Christelijke Hogeschool Ede. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden kan tot 9 maart 2015. Meer informatie en/of aanmelden via transfer-theologie@che.nl.

Dit artikel is op 11 februari 2015 verschenen op www.cip.nl en overgenomen op www.theologieede.nl.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *