Bert Roor in Fribourg
Bert Roor in Fribourg. Links promotor prof. Henk de Roest (PThU).

Auteur: Bert Roor, opleidingsdocent GPW aan de Academie Theologie CHE en promovendus PThU.

Het is onder academische theologen niet altijd vanzelfsprekend om het persoonlijke geloof te verbinden met de wetenschappelijke beoefening van theologie. Dat is tenminste mijn waarneming als promovendus aan de PThU, de universiteit van de Protestantse Kerk. Momenten waarop er samen wordt gezongen of gebeden en de afhankelijkheid van God wordt beleden zijn schaars. Dat is wel even wennen als je uit een bevindelijk hervormd/evangelisch milieu komt met de modder van het werkveld aan je schoenen. Want daar gaat het toch om in het Hbo-onderwijs. Samen bidden is dan veel meer vanzelfsprekend; we leiden immers mensen op voor de dienst in Kerk en Koninkrijk.

Toch is de terughoudendheid op de universiteit wel te begrijpen. Een wetenschapper moet voldoende distantie bewaren tot het object dat hij bestudeert, of dat nu het geloof in God is (believes), de bronnen van het geloof (sources) of de geloofspraktijken (practices). Maar een volledige scheiding tussen persoonlijk geloof en theologische wetenschap kan toch ook niet de bedoeling zijn. Dan wordt het kinderlijke geloof met het academische badwater weggegooid.

Rebecca verraste mij afgelopen week met een gebed dat deze ‘tegenstelling’ overstijgt. Ze is een Zwitserse met Amerikaanse roots. Net als ik nam ze deel aan een uitwisseling van promovendi in Fribourg (CH) van de protestantse universiteiten van Kiel, Zürich en Groningen. ’s Morgens had ik gepresenteerd en feedback in ontvangst genomen, waar ik toch wel even van moest zuchten. Met name omdat ik weer eens met de normatieve kant van mezelf geconfronteerd werd.

Toen ik dat ’s middags deelde met Rebecca toonde ze mij een gebed in haar notitieboekje dat ze zelf geschreven had: A Study Prayer. Daarin zinnen als: “O Gracious Father, You are eternally wise and knowing. You alone are worthy to be praised. I request your grace for this time of study. Teach me to discern what is vital. Help me retain what you would have me know. Pour out true creativity. Favor me with new and unique thoughts and concepts.”

Haar hele gebed stond in het teken van afhankelijkheid en was gericht op de eer van God en de dienste aan de naaste door goede wetenschap. Inspirerend en bemoedigend. Ik heb het gefotografeerd en geprint om regelmatig te gebruiken.

Wat bid jij voor je studie? Rebecca bidt een ‘academisch’ gebed vanuit haar roeping tot scholarship. Is er ook zoiets als een gebed voor Hbo-theologen? Wat zou daar in kunnen staan? Waar kunnen we voor bidden? Misschien reikt Richard Osmer ons wel de geschikte rozenkrans aan met zijn praktisch-theologische cyclus: priesterlijk luisteren, profetisch onderscheiden, bijbels normeren en dienstbaar werken. Hoe kunnen we daar woorden aan geven in een gebed voor de studie?

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *