Auteur: Marcha Bruijnes, n.a.v. ‘Als ik dorst heb, ga ik drinken’.

Als ik dorst heb, ga ik drinkenMarscha Bruines

Als ik dorst heb ga ik drinken. Hoe groot ervaren mensen hun eigen dorst? Hoe groot ervaren kerken hun eigen dorst? Ik denk dat ze die dorst wel hebben, alleen zelf niet zo heel bewust zijn. – Respondent

De dorst van kerkelijke gemeenten

Binnen kerkelijke gemeenten is er net zo goed sprake van psychosociale problematiek als buiten kerkelijke gemeenten, maar binnen kerkelijke gemeenten lijken we soms onze ogen hiervoor te willen sluiten. Door middel van een kwalitatief onderzoek zijn Gerjan Klijn (MWD) en ik, Marcha Bruijnes (GPW), op zoek gegaan naar de behoeften die leven bij ambtsdragers en kerkelijk werkers op het gebied van die ondersteuning. Niet alleen respondenten uit kerkelijke gemeenten ervaren een dorst op het gebied van ondersteuning bij psychosociale hulp door kerkelijke gemeenten, ook Kerkconsult ervaart de dorst. Maar naar wat voor hulp hebben gemeenteleden dorst?  En hoe kan de dorst gelest worden van de ambtsdragers en kerkelijk werkers die in contact staan met gemeenteleden die te maken hebben met psychosociale problematiek?

Behoeften

We vonden het hierin belangrijk om niet alleen te kijken naar de behoeften van ambtsdragers en kerkelijk werkers, maar ook te kijken vanuit het perspectief van de hulpverlener. Hoe zien zij een samenwerking tussen kerkelijke gemeente en professionele hulpverlening voor zich en wat zijn de voorwaarden hiervoor? Vanuit de literatuur is gekeken naar de taken die ambtsdragers en kerkelijk werkers ‘in de regel’ hebben op het gebied van psychosociale problematiek. Deze taken zijn vervolgens voorgelegd aan ambtsdragers en kerkelijk werkers om te kijken of dit overeen kwam. Van daaruit hebben we gekeken naar wat de behoeften waren van de ambtsdragers en kerkelijk werkers. Waar lopen zij tegenaan wanneer ze te maken krijgen met gemeenteleden die hulp nodig hebben? De behoeften zijn uiteenlopend. Net als de voorwaarden die hulpverleners schetsen voor samenwerking.

Zij aan Zij

Wanneer Kerkconsult samen wil werken met kerkelijke gemeenten moeten zij meer zichtbaar worden voor die gemeenten. Zichtbaarheid en vertrouwen van een organisatie zijn namelijk belangrijk voor ambtsdragers. Verder kunnen zij samenwerken op het gebied van consultatie en het aanbieden van cursussen en toerustingsmogelijkheden. Een laatste punt dat veel van de kerkelijke gemeenten noemen, is de meerwaarde van het christelijk geloof binnen de hulpverlening. Kerkelijke gemeenten en hulpverleningsorganisaties kunnen zij aan zij samenwerken op het moment dat ze zichtbaar zijn voor elkaar. De voorwaarden volgens de hulpverlening en de behoeften van ambtsdragers en kerkelijk werkers zijn te vinden in het afstudeeronderzoek ‘Zij aan Zij – Geloven in de kracht van samenwerking’. Deze is te verkrijgen via marchabruijnes@hotmail.com.

Een link naar de blog van Marcha ( https://marchabruijnes.wordpress.com )

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *