Hoe is het met… Bettina van Ruiswijk – Brummelen

Bettina van Ruiswijk – Brummelen werkt sinds september 2021 voor Youth for Christ Arnhem als coördinerend jongerenwerker en daarnaast werkt zij sinds december 2021 op middelbare school Guido in Arnhem namens Tijd Voor Actie, als coördinator maatschappelijke diensttijd.

 

Youth for Christ (YfC)
Ik heb al eerder een aantal jaar voor Youth for Christ gewerkt, dat was in Haarlem en na onze verhuizing kon ik in Arnhem aan de slag. Voor YfC ben ik bezig met het versterken van het netwerk van YfC met de kerken en christelijke partijen in Arnhem. We zijn afhankelijk van subsidies en we willen daarin meer stabiliteit en samenwerking met kerken. Daarnaast ondersteun ik de jongerenwerkers en stagiaires met hun straatwerk, dus ik sta zelf ook nog elke week nog op straat.

Christelijke Scholengemeenschap Guido
Op het Guido mogen de leerlingen een maatschappelijke diensttijd (MDT) onder schooltijd doen. Daarvoor onderhoud ik met mijn collega een netwerk van werkplekken, we begeleiden de leerlingen, en ik geef les over maatschappelijke thema’s. Daarnaast zijn we met de school aan het werken aan meer integratie van de MDT’s in het huidige lesprogramma.

Hbo-Theologie
Mijn opleiding Theologie heeft me een stevige basis gegeven voor werk wat ik als vrijwilliger al deed. Ik ben al jong begonnen als vrijwilliger bij YfC en bij de HGJB en ik heb er vrij snel na de opleiding ook mijn betaalde werk van kunnen maken. De opleiding heeft daar aan bijgedragen, doordat ik met meer achtergrond kennis verder heb kunnen doorgroeien als jongerenwerker. Daarnaast heb ik voor mijn opleiding regelmatig over onderwerpen en thema’s na moeten denken waar ik anders niet mee bezig zou zijn geweest. Ik ben hierdoor meer voorbereid op bijvoorbeeld het geven van een training, een praatje in een kerk, pastoraat en het nadenken over ethische en maatschappelijke onderwerpen samen met jongeren.

God is God
God is God. Hij is de energie in mij, Hij verbindt en verrast en samen met God maak ik mijn keuzes. Ik kan me geen betere manier bedenken om me aan te verbinden en te laten leiden. Ik heb graag een kort lijntje met God, waardoor Hij in gedachte vaak bij me is. Op die manier zorg ik dat ik mijn werk ook samen met God doe. Daarnaast denk ik dat iedereen uiteindelijk zijn werk voor God doet, in welk vakgebied dan ook. Dat deed ik ook toen ik in de gehandicaptenzorg en in de horeca werkte.

Energie en inspiratie
Waar ik energie en inspiratie van krijg, zijn altijd en eeuwig van de jongeren in mijn werk. Jongeren zijn niet eng, maar juist eindeloos creatief. Soms zijn ze slecht te motiveren en is hun wereld klein, maar ze denken net even anders dan wij en ze zijn ontzettend grappig. Als een jongere naast me staat te stuiteren, omdat een stage leuk is, of ze een spel hebben uitgespeeld, of een nieuwe boksbeugel hebben, dan mag ik even mee vieren en stuiteren. Als we elkaar vertrouwen komen de kritische vragen wel, van beide kanten. Vaak is dat als er ook bijnamen uitgewisseld zijn.

Verder doet het me ook altijd goed als we van een stageplek of werkplek terug krijgen dat ze blij zijn met de jongere die ze in dienst hebben. Vaak zijn ze blij verrast over hun inzet, ze komen zowaar op tijd en ze brengen nieuwe energie met zich mee. Die rol mogen jongeren wat mij betreft op alle vlakken van het leven en werken hebben, bijvoorbeeld ook in de kerk. Ze kunnen je zomaar verrassen met de verantwoordelijkheid die ze krijgen.

Verdriet en lijden
In tijden van verdriet en lijden zet ik graag een stap harder en ik ben nog aan het leren om er meer ruimte voor te maken in stilte. Ik haal daarbij kracht uit het verhaal van Elia (1 Koningen 19), gek genoeg het stuk dat ik voor exegese tijdens mijn studie heb uitgeplozen.
Mijn tijd als jongere was geen topper en al lang daarvoor was het leven ook niet makkelijk. Het raakt me altijd het meest als een jongere iets vergelijkbaars mee lijkt te maken. Als ze gepest worden, weinig vrienden lijken te hebben, school ze niet lekker ligt, dan voel ik mezelf alert worden; er komt wat adrenaline bij en zet ik twee stappen harder om iets voor ze te kunnen doen. Hetzij een goed gesprek, een potje poolen, een goede grap, een nieuwe stageplek, een gesprek met de wijkagent, wat dan ook. Daar hoop ik in het leven van deze jongeren een verschil in te maken, en hopelijk geeft het ze net wat extra kracht.


Stagelopen bij Youth for Christ?
Bettina en haar collega’s begeleiden graag stagiaires bij Youth for Christ. Meer info over YfC is te vinden via: Youth for Christ Arnhem (yfc.nl) YfC Arnhem doet vooral straatwerk. Er is een fijn team waarin je mee kunt lopen en veel kunt leren over missionair jongerenwerk.

Wil je stagelopen bij YfC Arnhem en/of heb je vragen over het werk dat Bettina doet? Je kunt contact met haar opnemen via: Bettina.vanRuiswijk@yfc.nl

Deel jouw verhaal
Wat geeft jou inspiratie om jouw werk te doen? Wil jij jouw verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar Anneke Nellestijn: ajhnellestijn@che.nl

Geef een reactie