Hoe is het met… Wiebe Feddema

Hoe is het met… Wiebe Feddema

Wiebe Feddema sinds 2018 kerkelijk werker in de protestantse gemeente van Hantum.
De PKN-gemeente van Hantum houdt haar kerkdiensten in de Nicolaaskerk te Hantum.
Het gemeentewerk vindt rondom in de 4-H dorpen plaats. De gemeente omvat de dorpen Hantum, Hantumhuizen, Hantumeruitburen en Hiaure.

Protestantse gemeente Hantum
Inmiddels ben ik sinds september 2018 werkzaam als kerkelijk werker in de protestantse gemeente van Hantum. Eerste jaar als parttime 0,5 fte in combinatie met een baan in de techniek, en sinds september 2019 fulltime.

Corona
Momenteel is het vooral door de Corona-tijd heenkomen. Ik merk dat we nu als gemeente niet ver vooruitdenken en plannen. Ondertussen houden vragen over kerkzijn me bezig. Hoe zijn we kerk voor het dorp en waar wordt dit zichtbaar? Waar het fysiek momenteel niet kan, kan het meer online. We hebben een paar interactieve online diensten gehad met vragen tussendoor, waar mensen online kunnen reageren.
En een prangende vraag is welke sporen laat de crisis achter, hoe spelen we in op wat er straks aan nood op ons afkomt? En is daar een rol voor de kerk?

Hbo Theologie
Overal heeft hbo Theologie mij theologisch gevormd en heb ik vooral handvatten gekregen om mezelf als instrument in Gods hand te laten gebruiken. Dat ook te durven.
Het supervisietraject is daarin waardevol geweest om ook andere vakken en vaardigheden te integreren. Voor mij is het denk ik vooral het praktisch leren toepassen van de theorie in de praktijk geweest.

Vrijheid
Wie is God voor jou? Een grote vraag, die ook onderhevig is aan verandering.
God was eerst vooral een hulplijn, ik had hem nodig en zijn kracht en inspiratie om de opleiding te beginnen. En ook om al de vaardigheden te leren. Vooral een vastklampen aan Hem.
Nu is het meer als Bevrijder. Terugkijkend heeft Hij mij bevrijd van angsten en me durf gegeven. Hij heeft mij in de ruimte gezet. Maar ook ruimte gegeven, die ik mag innemen. In die vrijheid is Hij een rustpunt. Het vertrekpunt voor elke week en elke dag. Niet meer angstvallig vastklampen, maar een stil vertrouwen dat Hij is.

Niet alleen werken voor, maar ook met God
Ik bouw vaste momenten in van rust en stille tijd. Telkens de dag met God beginnen. Een soort orde helpt daarbij. Met een leesrooster en het lezen van een Psalm. Even stil staan en van daaruit de dag beginnen. Het raakt wel eens verstoord, maar het is blijvend voeding zoeken voor de ziel.

Ook vind ik het belangrijk om over je geloofsleven en werk te kunnen praten met collega’s. Het mentoraat heeft hierbij geholpen. En we komen hier maandelijks met een groepje voorgangers bijeen, om dat te doen.

Inspiratie
Het inspireert me hoe andere mensen in de gemeente zich inzetten door hun geloof. Hoe zij zich geïnspireerd weten. Dat je eigenlijk ziet hoe God mensen beweegt en daardoor verwondert raakt. Dat geeft vertrouwen dat de gemeente niet van mij afhangt, maar dat God zijn gemeente draagt. Dat God mij draagt en zo wil ik mij ook inzetten.

Als een eend
Verdriet en lijden zijn tere zaken, die mensen kunnen verscheuren. Ik vind het waardevol juist dan er te kunnen zijn, naast mensen te staan. Dat zijn ontmoetingen dat het niet anders kan dat je van hart tot hart verbinding ervaart. Het raakt me wel, maar het blijft niet plakken. In de situaties die ik heb meegemaakt kon ik professioneel afstand bewaren.
Een begeleider zei dat eens treffend: het is als een eend die in het water springt, je bent er helemaal bij en dompelt je onder. Maar als je opstapt glijdt het water van je veren.

Wiebe staat open voor het begeleiden van stagiaires. Ben je op zoek naar een praktijkplaats, neem dan contact op met het Praktijkbureau via: praktijk.theologie@che.nl


Deel jouw verhaal
Maak jij net als Wiebe het verschil? Hoe ben jij een instrument in Gods hand? Wil jij jouw verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar Anneke Nellestijn: ajhnellestijn@che.nl

Geef een reactie