Als de lokale kerk samenwerkt bij gemeentestichting

Auteur: Roy Timmerman naar aanleiding van zijn afstudeerproject. ‘Coalitie voor het evangelie – samenwerking bij interculturele gemeentestichting’ uitgevoerd in opdracht van ICP Network.

Stel je eens voor: Een interculturele kerk. Alle culturen komen samen. Afrikaanse klederdracht mét de felle kleuren, liederen in het Arabisch, Engels, Farsi enz. Een bonte verzameling gelovigen uit alle volken. Stel je eens voor dat deze gemeenschap is geplant met behulp van de lokale kerken uit de verschillende denominaties. Een fantasie?

Deze fantastische kerkplanten zijn al in enkele plaatsen werkelijkheid geworden. Maar waarom komt dat eigenlijk niet vaker voor? We belijden met onze tong dat de kerk één is. Waar blijkt dat dan uit? Op landelijke, interkerkelijke evenementen zitten christenen uit alle denominaties door elkaar heen. Maar lokaal wordt er mondjesmaat samengewerkt. Het is enorm verrijkend als mensen uit verschillende kerken én culturen samen op trekken.

Samenwerken
Lokale kerken kunnen in dezelfde woonplaats of een wijk samenwerken, door samen een kerk te planten. Bijvoorbeeld voor de mensen uit verschillende culturen. Het is niet eenvoudig om als Nederlandse kerk mensen te bereiken met een andere culturele achtergrond. Samen met andere kerken kan er een interculturele gemeenschap komen. Daar zullen ze zich eerder thuis voelen. Samen missionair zijn heeft duidelijk voordelen. Het is een duidelijk getuigenis naar de samenleving.

Kostbare partners
Is samenwerken eenvoudig? Natuurlijk is het soms lastig. Het begint al bij het vinden van de juiste partnerkerk. De andere kerken kunnen erg anders zijn dan de eigen kerk. Theologisch zijn er soms grote verschillen die onoverbrugbaar zijn. Maar laat het dan echt onoverbrugbare theologische verschillen zijn wat partnerschap tegenhoudt.
Soms kost het moeite om de andere gemeente te zien als een plek waar God ook werkzaam is. Wat is het kostbaar als er bruggen gebouwd kunnen worden om samen aan de missie van God te werken. Het is een principiële keuze om de gemeente van God als één te laten zien aan de inwoners van de wijk of plaats waar je de kerkplant op richt. Het heeft ook een praktische reden. Er zijn veel vrijwilligers inzetbaar. Zo kan er met meer personen en op verschillende manieren, mensen uit de diverse culturen bekend gemaakt worden met Christus.

Coalitie
Lokale kerken zouden een ‘coalitie van het evangelie’ kunnen aangaan. In deze samenwerking van kerken wordt Gods goede nieuws bekend gemaakt door samen een kerk te stichten. Het is een verrijking voor de samenwerkende kerken om betrokken te zijn bij interculturele kerkplanting. Leren van elkaar als gelovigen uit de verschillende kerken en leren van christenen uit andere culturen. Zie je het voor je? Een interculturele gemeenschap gesticht door de kerken in jouw woonplaats!

Meer informatie over samenwerking bij interculturele gemeentestichting kan worden opgevraagd bij Roy Timmerman: roy.timmerman@gmail.com
foto Roy

Eén reactie

  1. Mooi initiatief dat je besproken hebt in dit artikel. Ik hoop dat veel Kerken / Gemeenten in Nederland dit gedachtegoed willen gaan omarmen en hun samenkomsten op deze manier gaan verrijken met gelovigen vanuit alle windhoeken van de aarde.

    Ik heb het altijd al jammer gevonden dat er steeds meer zgn. ‘doelgroep’ kerken/gemeenten ontstonden, waarbij ‘men’ zich eigenlijk meer en meer op sloot in eigen kring, ipv te integreren naar bestaande vergaderingen in hun woonplaatsen.

    Misschien is het niet een of/of maar en/en wat bewerkstelligd moet worden. Ik zie uit naar wat voor initiatieven er van de grond gaan komen en zal het zeker met meer dan belangstelling volgen.

Geef een reactie