Auteur: Arie Kleijn en Martijn Blankers n.a.v. het afstudeeronderzoek Ga niet alleen door ’t leven– Een onderzoek naar de behoeften van pastorale zorg bij alleengaande ouderen in de Hervormde gemeente Papendrecht (wijk Oost).

Ga niet alleen door ‘t leven

Misschien dacht je bij het zien van de titel al, waar gaat dit heen? Moet dit nu? Die oude Johannes de Heer wordt weer van stal gehaald. Toch nodigen wij je uit om deze blog te lezen!

Wij weten niet wat de titel bij jou nog meer naar boven haalde, maar bij ons een heleboel. Er kwam bij ons het woord ouderen naar voren. Ook het alleen zijn en het niet-alleen zijn kwam opborrelen. Een punt wat hier gemaakt moet worden, is dat sommige mensen er niet voor kiezen om alleen door het leven te gaan. Dit is hen overkomen. Ook zijn er mensen die er voor kiezen om alleen door het leven te gaan. Een ander woord waar over gesproken wordt is leven. Ieder mens heeft zijn eigen levensverhaal. Jij, maar ook wij. Dit zijn punten die ook naar voren zijn gekomen in ons onderzoek. Als wij gaan kijken naar het onderzoek hebben wij de volgende vraag opgesteld: Welke behoefte voor pastorale zorg is er aanwezig bij alleengaande ouderen die behoren tot de Hervormde Gemeente Papendrecht (wijk Oost)?

Ieder van u kunt wel iemand voor zich nemen, iemand die een man of vrouw verloren heeft of iemand die heel zijn leven niet getrouwd is geweest en ouder geworden is. Dat zijn nu alleengaande ouderen. Wij hebben deze mensen geïnterviewd om te kijken waar de behoeften liggen op het gebiedt van pastorale zorg. Ieder mens heeft behoeften. Op allerlei gebieden, maar zeker ook op het geestelijke gebied. De uitkomst van deze interviews is dat alleengaande ouderen zeker behoeften hebben op het gebied van pastorale zorg. De belangrijkste behoefte die uit het onderzoek is gekomen en hier genoemd zal worden, is onderling pastoraat.

Hoe zit dit met jou? Zie jij om naar je naaste? Ben je betrokken bij de geestelijke en lichamelijke welstand van je oude alleengaande buurvrouw of van je alleengaande oma en vul zo maar in…. Wij allen hebben een taak en zijn geroepen om naar elkaar om te zien, niet alleen als pastoraal werker of predikant. Door middel van deze blog roepen wij je op om deze taak op je te nemen. Zo kunnen jullie en wij bedragen aan het vervullen van de behoeften van de alleengaanden ouderen. Dat de alleengaande ouderen het mogen zeggen: Wij gaan niet alleen door ’t leven. Wij hebben mensen die naar ons omzien en dat het bovenal God is, Die ons ziet en nabij wil zijn.

Als je interesse in dit onderzoek is gewekt en je wilt meer lezen over de uitkomsten van het onderzoek en de behoeften voor pastorale zorg bij alleengaande ouderen, kun je contact opnemen via ariekleijn@solcon.nl of martijn.blankers@outlook.com.

Geef een reactie