Dakloos

Auteur: Jorn den Hertog n.a.v. zijn afstudeeronderzoek ‘Dakloos – Zonder kerk door met God’ in opdracht van de redactie van het platform Lazarus.

Jorn den Hertog“Door de gaten in het dak van de kerk heen zag ik voor het eerst iets van Gods aangezicht.”
schrijft Tomás Halik in zijn boek Geduld met God. Steeds meer jongvolwassenen gaan niet meer naar de kerk – zijn dakloos – op zoek naar een manier om zonder kerk door te gaan met God. Ik heb een onderzoek gedaan naar deze groep; jongvolwassen kerkverlaters.

De kerk waarin zij opgegroeid zijn voelt niet meer als thuis. Het is vaak wel duidelijk waar ze op tegen zijn in een kerk; de slechte antwoorden op levensvragen, gebrek aan vernieuwing, teleurstelling in leiderschap, etc. Maar wat willen de jongvolwassen kerkverlaters wél? Wat zijn hun verlangens en behoeften in de zoektocht naar Christelijke zingeving?

“Wij willen elkaar ontmoeten”
De jongvolwassen kerkverlaters zijn op zoek naar samenzijn – ergens bij horen. De zoektocht naar nieuwe vormen en woorden van geloven kan eenzaam zijn. Ze willen gekend zijn en samen de grote vragen en twijfels met elkaar delen.

“Geef ons voorbeelden”
Laat de jongvolwassen kerkverlaters kennis maken met mensen en verhalen die hen voor zijn gegaan – die laten zien hoe het is om te geloven zonder hokjes. De jongvolwassenen zijn op zoek naar schrijvers, theologen, wetenschappers, muzikanten en vuilnismannen aan wie zij zich kunnen spiegelen

“Ga me niet vertellen wat dé waarheid is, maar vertel me wat jouw waarheid is. Dan doe ik er zelf wel wat mee.”

“Wees eerlijk”
Ze hebben veel meegemaakt, de jongvolwassen kerkverlaters. Soms teleurgesteld in mensen, maar nog wel steeds op zoek naar een oprechte, eerlijke manier van geloven. Ze verlangen naar oprechte verhalen; niet alleen de grote, happy-end getuigenissen, maar ook de pijnlijke verhalen; toen God zweeg en afwezig leek. De kerkverlaters kunnen niet zo veel meer met de ‘grote waarheden’ die van de kansel worden verkondigd. “Ga me niet vertellen wat dé waarheid is, maar vertel me wat jouw waarheid is. Dan doe ik er zelf wel wat mee.” zei iemand in het onderzoek.

De jongvolwassen kerkverlaters verlangen naar uitdaging, – om te stoeien met de grote (levens) vragen. Ze zijn op zoek naar een bepaalde vorm van mystiek en ervaring met God, – om het mysterie (opnieuw) te ontmoeten. Tot slot willen ze graag prikkelende input krijgen via verschillende kanalen – boeken, muziek, filmpjes, etc.

Blijven zoeken
De jongvolwassen kerkverlaters hebben geen veilig dak boven hun hoofd, lijken als zwervers door de wereld te gaan en zijn op zoek naar een nieuw ‘thuis’. Ze hebben de kerk verlaten, maar gaan door met geloven – God laat hen niet los en zij laten God niet los.
De zoektocht is niet altijd makkelijk en er zijn koude, eenzame nachten, maar ook dagen van zonlicht, vrijheid en nieuwe ontmoetingen met elkaar en God. Laat deze ‘daklozen’ maar bij elkaar komen, bemoedig hen, prikkel hen en laat hen zien hoe het is om door te leven en Jezus te blijven volgen.
De jongvolwassen kerkverlaters hebben mij laten zien dat God zich keer op keer wil laten kennen. Hij verrast; ook buiten de kerk kan God zich blijkbaar thuis voelen.

Jorn den Hertog,
Utrecht, mei 2016.
Jorn_denhertog@hotmail.com

Het onderzoek van Jorn is te vinden op de HBO-kennisbank.

 

 

 

Geef een reactie