Bent u goed voorgelicht? Een blog over frustrerende enquêtes

Auteur: drs. Age Romkes, docent Theologie Ede

De laatste tijd kun je nergens meer aankloppen zonder dat je er achteraf een enquête over krijgt of alles naar wens was. Of je nou de auto naar de garage hebt gebracht of een boek online hebt besteld, altijd krijg je een digitale vragenlijst ‘die slechts enkele minuten van uw tijd vraagt’. Alleen de tandarts werkt er niet aan mee. Die zal wel wijzer wezen.Artios Bijbelschool - Age Romkes

Ik ben dan wel zo’n sukkel die denkt ‘ach, als ik ze daarmee help om hun service te verbeteren…’, en ik begin weer braaf met antwoorden aan te vinken. Of ik voel me verplicht om een student te helpen als er weer een onderzoekje langskomt via mijn che-mail. Maar vaak breek ik halverwege af.
Vraag: wat zou de reden daarvoor kunnen zijn?

  • De antwoordmogelijkheden zijn te dwingend en mijn keus staat er niet bij
  • Ik voel me gemanipuleerd
  • Ik ben niet competent om de vraag te beantwoorden
  • Ik kan maar één antwoord kiezen, terwijl ze in mijn ogen allemaal goed zijn

Voorbeeldje van manipulatie. Vraag of ik meer betrokken zou willen zijn op een terrein van maatschappelijke ondersteuning. Ik denk ‘Wat is dat?’ en ik vul in ‘Nee’. Volgende vraag: Op wélk terrein zou u meer betrokken willen zijn? En dan kun je niet verder als je niet iets aanklikt. En ‘Geen’ is geen optie. Maar ik had toch ‘Nee’ gezegd? Gelukkig is er rechtsboven een rood vakje met een kruisje. En die student zich maar afvragen waarom hij zo weinig enquêtes terug krijgt.

Nog een voorbeeld van een afbreekgevalletje. Ik was ergens geweest om informatie over een bepaald onderwerp te krijgen (als ik wil, kan ik best vaag zijn). Het obligate vijfminutenvragenlijstje diende zich weer aan. Vraag: Bent u goed voorgelicht door onze medewerker? Nu is ‘voorgelicht’ voor mij geen neutraal woord. Dus ik had de neiging om te antwoorden: Jawel, maar niet door uw medewerkster (want het was nog een vrouw ook). Maar in tweede instantie dacht ik: hoe kan ik daar nou antwoord op geven? Als ik zou weten of ik de juiste informatie gekregen heb, dan had ik toch zeker helemaal niet hoeven komen? Ik kan als vragende partij toch niet beoordelen of ik informatie heb gemist? Dus mijn toevlucht maar weer gezocht bij het rode vakje rechtsboven.

Dus enquêteur: als je dan zo nodig een enquête wilt versturen, zorg dan in elk geval dat je goed voorgelicht bent.

Geef een reactie