Zo zinvol is het bestaan van jongeren!

Auteur: Mirjam Keijts n.a.v. haar afstudeeronderzoek: “Zo zinvol is het bestaan van jongeren!” Mirjam Keijts

Wat maakt jouw leven waardevol? Geef daar maar eens een concreet antwoord op. Dat is nog niet zo eenvoudig. Want benoem maar eens wat jouw leven extra waarde geeft, wat jouw leven de moeite waard maakt.
Toch stelde ik deze vraag aan jongeren in The Mall in Delft. Maar ik kwam erachter dat het voor hen ook geen makkelijke vraag was… juist voor hen misschien wel.

Hoe zinvol is zingeving?

Dat is een goeie vraag. Wat bedoel ik eigenlijk met de vraag of je leven waardevol is? Mia Leijssen (2004) zegt dat mensen nood hebben aan andere mensen, dingen en acties om de dag door te komen. En daarbij nog iets: deze individuele ontwikkeling komt tot stand door interactie met de sociale omgeving en socio-economische en sociaal culturele achtergrond beïnvloeden die weer. Een mond vol, maar kortweg komt het hier op neer: het antwoord op de vraag wat jouw leven waardevol maakt, wordt bepaald door de situatie van dat moment in het leven. De jeugd van tegenwoordig – om er maar een stereotype in te gooien – geeft andere antwoorden dan jij deed toen je die leeftijd had. jongeren

Toch blijft nog steeds de vraag open staan. Voordat ik daar antwoord op geef, nog een lesje over zingeving. In de christelijke wereld wordt dit vaak gekoppeld aan vragen over leven en dood. ‘Wat is er na de dood?’ of ‘waar leef ik eigenlijk voor?’, het zijn vragen die vaak voorkomen. En ze bepalen zeker de zingeving. Maar van Leijssen leren we dat zingeving uit meer bestaat dan alleen deze vragen. Ze deelt het op in vier dimensies:

 1. Alles te maken met stoffelijke, zintuigelijke lichaam en de natuurlijke en materiele omgeving.
 2. De psychische dimensie is het terrein van de persoonlijke ontwikkeling, intellectuele vermogens, karaktereigenschappen, psychologische kenmerken en opvattingen over
 3. Het sociaal niveau heeft alles te maken met de plaats die iemand in de samenleving
 4. Het transcendente omvat geloof, geestelijke waarden, ideeën over de mens in een kosmisch contact

Het ideale plaatje is dat je jouw zingeving haalt uit alle dimensies. Haal je maar uit één van de vier dimensies het antwoord, dan kan dat negatieve psychische gevolgen hebben. (Meer over jongeren en zingeving lees je overigens hier).
Dat houdt onszelf ook meteen een spiegel voor: uit welke bronnen haal jij waarde voor je bestaan?

Dit vinden jongeren waardevol

Terug naar de jongeren, terug naar mijn onderzoek. Want waar halen zij hun zingeving vandaan? Wat is voor hun belangrijk? Uit mijn onderzoek bleek dat deze jongeren uit alle vier de dimensies hun zingeving halen. Super goed dus, theoretisch gezien in ieder geval. Zo noemden onder andere: eten, uiterlijk, sporten, reizen, leerkrachten, geloof, bidden, vrienden, familie, God. Enfin, te veel om op te noemen en heel divers dus.
Het positieve is dat min of meer alle dimensies goed vertegenwoordigd zijn. Theoretisch gezien hebben deze jongeren hun zingeving dus goed op orde. De praktijk zal het uitwijzen. Dan weten we hoeveel zin het daadwerkelijk geeft.

Mirjam Keijts

 

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *