Wat moet je met jongeren die twijfelen aan hun geloof?

Auteur: Jochem Schermers n.a.v. zijn afstudeeronderzoek “Wat moet je met jongeren die Jochem Schermerstwijfelen aan hun geloof? Welke behoeften hebben jongeren met geloofsvragen en hoe kan de Hervormde Gemeente van Almkerk hierbij aansluiten?

Hoe moet je de Bijbel in de praktijk toepassen? Is alles wel echt gebeurd wat er in de Bijbel staat? Doe ik wel genoeg aan mijn geloof? Waarom is er zoveel lijden in de wereld en waarom treft het ook gelovigen? En hoe moet je omgaan met ongelovigen?

Zomaar een greep uit de vragen die ik tegen ben gekomen in mijn afstudeerstage. Ik heb onderzoek gedaan onder jongeren van 14-20 jaar in de Hervormde kerk van Almkerk.
Ze twijfelen niet aan het bestaan van God. Ze zitten meer met de vraag hoe dat er dan in de praktijk uitziet. Hoe pas ik de Bijbel toe? Waarom is er lijden? Waarom geloven? Hoe ga ik met mijn ongelovige vrienden om?
Dat zijn geen vage intellectuele vragen. Maar praktische vragen die over het leven hier en nu gaan. Daarin hebben jongeren voorbeelden nodig. Mensen die hun geloof leven. Laat ik dat genoeg zien?
Jongeren hebben behoefte aan een luisterend oor. Ze willen graag praten over hun twijfels, maar vinden daarvoor geen ruimte in de kerk. Geen vaste antwoorden, maar echte open gesprekken. Het liefst met mensen die weten wat het is om te twijfelen aan je geloof.

Als tip kreeg ik zelf bijvoorbeeld mee om meer open vragen te stellen. Op ja-nee-vragen krijg je een kort sociaal gewenst antwoord. Daar zit niemand op te wachten.

Ook zitten ze niet te wachten op nog een extra programma of een soort catechisatie 2.0 waarbij ze weer stil moeten zitten en moeten luisteren naar een verhaal.
Waar wel behoefte aan is, is het uitwisselen van gedachten met andere jongeren. Een plaats waar je al je vragen kunt stellen en waar open gesprekken en discussies mogelijk zijn. Thema’s liggen niet vast, maar komen dan van de jongeren zelf.

Tips die ik iedere kerk mee zou willen geven:

 1. Heb meer zicht op de noodzaak van identificatiefiguren voor jongeren. Jongeren kiezen niet zelf waarden en visies, maar omgekeerd: via significante anderen hebben de waarden, visies en zelfbeelden hen uitgekozen. (Fowler, James).
 2. Zorg voor meer ruimte voor jongeren om zich op een gezonde manier af te kunnen zetten tegen het geloof en de traditie.
 3. Besef dat twijfel (tot op zekere hoogte) natuurlijk is in de geloofsontwikkeling van jongeren. Sta dan ook niet versteld als ze aangeven dat ze twijfelen of het niet meer weten.
 4. Er moet meer overleg komen tussen de verschillende jeugdleiding over het thema geloofstwijfel. Het kan zo zijn dat de leiding vragen krijgen waar ze niet uitkomen. Overleg en afstemming op elkaar kan daarbij helpen.
 5. Organiseer ook daadwerkelijk bijeenkomsten over specifieke vragen die uit de groep komen. Geef de jongeren zelf daarin de vrijheid en de leiding.
 6. Let op het verschil in geloofsontwikkeling tussen jongens en meisjes. Het blijkt dat jongens meer met rationele vragen zitten dan meisjes. Meisjes zitten meer met vragen die relationeel zijn.

Als je het hele onderzoek wilt lezen, mag je mij gerust mailen (jochemschermers@hotmail.com)

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *