Wat is de aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging in Nederland?

Auteurs: Neeltje Bremmer en Hadassa Stehouwer n.a.v. hun afstudeeronderzoek: Wat is Foto Hadassa en Neeltje de aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging in Nederland op niet-Joodse christenen?

Groei Messiaanse beweging

De Messiaanse beweging in Nederland groeit sterk; wat zijn redenen hiervoor? Met deze vraag van onze opdrachtgever Stichting Israël en de Bijbel begonnen wij aan ons afstudeeronderzoek. De Messiaanse beweging is een wereldwijde beweging, die teruggaat op de Joodse christenen in de vroege kerk. Ze wil terug naar de Joodse wortels van het christendom. De Messiaanse beweging in Nederland is in de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een beweging die bestaat uit grofweg 60 (huis)gemeenten. Deze gemeenten worden voornamelijk bezocht door niet-Joodse christenen met een kerkelijke achtergrond.

Een diverse beweging

De Messiaanse beweging is een veelkleurige en veelzijdige beweging. Dit blijkt uit het verschil aan visies op theologische onderwerpen en het verschil aan invulling van het geloof. Vrijwel alle gemeenten vieren de sabbat en de Joodse feesten. Over anderen onderwerpen wordt verschillend gedacht. Voorbeelden hiervan zijn de besnijdenis, de drie-eenheid en de Godheid van Jezus.
De beweging is niet georganiseerd. Er zijn in het verleden wel initiatieven geweest om het onderlinge contact te bevorderen. Sommige van deze initiatieven bestaan nog steeds, andere zijn opgeheven. Een aantal Messiaanse gemeenten staan in contact met elkaar. Toch ontwikkelen ze zich voornamelijk zelfstandig.

De aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging

Aan de hand van interviews met betrokkenen, hebben we onderzocht welke factoren belangrijk zijn voor de groei van de beweging. We hebben ontdekt dat de aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging te maken heeft met de zoektocht van mensen naar de Joodse wortels van hun geloof. Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die een zoektocht bij mensen op gang brengt. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het lezen van de Bijbel of andere literatuur, het maken van een reis naar Israël of het stellen van vragen in de kerk waar geen antwoorden op zijn. De Messiaanse beweging sluit aan bij deze zoektocht. Ze is passend in deze tijd en geeft antwoord op de vragen die mensen hebben.

Daarnaast zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen dat mensen vervreemden van hun kerkelijke achtergrond. Het kan zijn dat er geen ruimte is voor hun zoektocht binnen de kerk. Ook geven mensen aan een openbaring van God te krijgen die hen verder brengt in hun zoektocht. Ze vinden herkenning in hun zoektocht binnen de Messiaanse beweging en sluiten zich om deze reden bij een Messiaanse gemeente aan.

Meer weten? Mail naar: hadassastehouwer@gmail.com

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Wat is de aantrekkingskracht van de Messiaanse beweging in Nederland?

 1. Richard Bossenbroek schreef:

  Heeey Hadassa.. complimenten hoor
  Shalom
  Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *