Wat doe je met culturele diversiteit in het kerkelijk jeugdwerk?

Auteur: Daniël Verbeeke n.a.v. zijn afstudeeronderzoek: “Wat doe je met culturele Danieldiversiteit in het kerkelijk jeugdwerk”.

In Nederland groeit de culturele diversiteit in kerken razendsnel, de toegenomen komst van migranten en vluchtelingen stimuleert dit enorm. Ook in het jeugdwerk van deze kerken groeit deze interculturaliteit en diversiteit. Dit levert nieuwe vragen op bij jeugdleiders: vraagt dit om een andere aanpak in het jeugdwerk? En hoe moeten we op een goede manier jeugdwerk leiden?

Mijn overtuiging, op basis van dit onderzoek, is dat interculturaliteit veel rijkdom brengt in het jeugdwerk. De rijkdom zit hem in de veelkleurigheid en diversiteit in de ontmoeting van culturen. Zowel op geestelijk als sociaal vlak worden de werelden van jongeren verbreed. Voor migrantenjongeren betekent het jeugdwerk een omgeving waar ze zich veilig kunnen voelen en een plaats waar ze kunnen ontdekken hoe het leven in Nederland werkt. Voor Nederlandse jongeren betekent het intercultureel jeugdwerk een bredere en frisse blik op wat voor hen normaal leek. Bovenal kunnen alle jongeren samen, dwars door de culturen heen, ontdekken wie God is.

Toch is het niet altijd makkelijk. Vanwege de culturele diversiteit liggen onder andere miscommunicaties en onbegrip op de loer. In de afgelopen maanden heb ik onderzoek gedaan naar het jeugdwerk van ICF Veenendaal. De centrale vraag van het onderzoek ging over het vormgeven van het jeugdwerk in een cultureel diverse omgeving. Speciaal voor deze blog heb ik een aantal aanbevelingen voor intercultureel jeugdwerk samengevat:

 1. Bouw aan de relatie met de jeugd – In een groep met leden van niet-westerse culturen zijn relaties enorm belangrijk. Het persoonlijk uitnodigen van jongeren is bijvoorbeeld essentieel, het werkt niet om een rooster te maken en ervan uit te gaan dat iedereen komt.
 2. Creëer een veilige omgeving voor de jeugd – Veel migrantenjongeren zitten midden in een cultuur-clash. De cultuur thuis (of dat van het vaderland) kan botsen met de cultuur waarin ze opgroeien. Wat zou het mooi zijn als het jeugdwerk van kerken een veilige omgeving tussen deze culturen kan zijn!
 3. Werk aan cultuurgevoeligheid – Zorg ervoor dat je de belevingswereld van iemand uit een andere cultuur probeert te begrijpen, maar ook de worsteling die zij meemaken om tussen culturen in te leven.
 4. Betrek de jeugd bij het jeugdwerk – Het geven van taken aan de jongeren versterkt het gevoel dat jongeren erbij horen, maar het geeft ook een stukje eigen waarde aan de jongeren. Vooral voor jongeren die het lastig vinden om te aarden, is dit  Kijk ook eens op de website van ICP (www.icpnetwork.nl) of de website van ICF Veenendaal (www.icfveenendaal.nl)! 

   

  Wil je meer weten over het afstudeeronderzoek ‘Jeugdwerk met meer culturen’? Of heb je vragen, opmerkingen of tips naar aanleiding van deze blog? Neem contact met me op: https://www.linkedin.com/in/danielverbeeke/

  Kortom, het vormgeven van intercultureel jeugdwerk kost extra energie, tijd en inzet omdat er culturele bruggen gebouwd moeten worden. Toch is het enorm waardevol en leerzaam om in deze dynamische interculturele omgeving jeugdwerk vorm te geven. Zowel op geestelijk als sociaal vlak zorgt interculturaliteit voor een nieuwe impuls!

 

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *