Waar gaat het heen met de kerk? Leiders sta op!

Auteur: Pieter van der Toorn, die samen met Harri van de Ruitenbeek afstudeerde bij TheologieEde met het project ‘Op weg naar groene weides’.

Pieter“Het is een zwoele maandagavond als ik met twee vrienden café Flannagan’s binnenstap. Als student is het café een plek waar ik vaker te vinden ben voor een borrel of studentenfeestje, maar vanavond kom ik met een speciale reden. Flannagan’s is nu namelijk het podium voor zeven uiteenlopende sprekers. Zij vertellen wat het christendom van de toekomst achter moet laten én wat zij mee moet nemen(2). Vanavond denken wij na over waar het heen gaat met het christendom en de kerk.”

Mijn interesse voor deze meeting wordt gevoed door het schrijnende perspectief van de kerk in Nederland.
In mijn geboortestad Den Haag sluiten dit jaar acht kerken van de PKN hun deuren, en met de andere denominaties is het niet veel beter gesteld(2). Om iets te betekenen voor de kerken, onderzochten Harri en ik een evangelische gemeente op negen kernkwaliteiten(3). De uitslag: één kernkwaliteit voldoende en acht kernkwaliteiten onvoldoende.

Wat is hiervan de oorzaak? Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Na ons onderzoek is dit duidelijk. Er is gebrek aan leiderschap die de gemeente een duidelijke richting wijst. De leiders in de door ons onderzochte gemeente zijn fijne mensen, sterk betrokken op het geloof en gericht op het zo goed mogelijk uit voeren van hun taken. Maar deze leiders zijn niet opgeleid om de gemeente ook een duidelijke richting op te wijzen en deze visie over te brengen op de gemeente. Een probleem dat zich misschien wel in meer gemeentes voordoet?

Waarom is een duidelijke richting nodig?
Alles wat je doet én waar je een mening over hebt, komt voort uit wat je belangrijk vindt. Iedereen handelt vanuit een visie. Het wijzen van één duidelijke richting bundelt de verschillende krachten in de gemeente samen en voorkomt verdeeldheid. Daarnaast zijn de keuzes die gemaakt worden ook uit te leggen aan gemeenteleden die het graag anders willen. In de onderzochte gemeente bleek er onenigheid te zijn over welke activiteit wel of niet georganiseerd moet worden. Deze onenigheid kan makkelijk voorkomen worden als de gemeente weet welke richting ze op wil. Een duidelijke richting bepaalt wat je wel en niet doet.

Moeten kerken niet gewoon toleranter worden? Gastvrijer zijn? En aansluiten bij de context?
Dit zijn inderdaad belangrijke aspecten. Het begint echter met een duidelijke visie: bij welke context moeten wij aansluiten? Welke mensen wil God dat we bereiken? Wat kunnen wij deze mensen geven? En hoe kunnen wij hen gastvrij ontvangen?

In deze vragen klinkt door dat dit geen saai zakelijk proces is, maar dat het hier gaat om het samen zoeken naar de wil van God.
Dit zien we terug in Handelingen 15 waar de apostelen discussieerden over of de tot geloof gekomen heidenen zich aan alle wetten moesten houden. Dit was een proces van zoeken naar richting die bepalend was voor hoe de eerste gemeentes er uit zouden gaan zien. En zo moeten wij ook zoeken naar de richting voor onze gemeente en daarin mogen we ons net zoals de apostelen, laten leiden door de Geest.

De avond in de Flannagan´s is afgelopen.
Ik had gehoopt inspirerende verhalen te horen over een nieuwe richting voor de kerk en het christendom. In plaats daarvan hoorde ik kritiek, frustraties en lieve aai-over-de-bolpraatjes, en vraag ik mij af: ‘waar gaat het heen met de kerk?’ De kerk zit in een diepe crisis en heeft leiders nodig die hun gemeentes een duidelijke richting kunnen wijzen. Leiders die weten waar het heen gaat met de kerk. Leiders die durven te staan voor wat zij geloven.

Bronnen:

1. Deze discussieavond werd georganiseerd door 7keer7: een roadtrip naar een nieuw soort christendom (2-06-2014, Ede) Website: www.7keer7.nl

2. www.hetgoedeleven.com

3. Wij maakten hierbij gebruik van de enquête van de National Church Life Survey (www.ncls.org.au), de negen kernkwaliteiten waarop wij de gemeente hebben onderzocht zijn: geloof, erediensten, gemeenschap, leiderschap, visie, vernieuwing, dienstbetoon, evangelieverkondiging en integratie.

 

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten, Gemeenteopbouw, Leiderschap met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *