Vormen Van Verbinding – GEMEENSCHAPSVORMING IN EEN PIONIERSPROJECT

Auteur: Wessel Nijholt n.a.v. afstudeeronderzoek ‘Vormen van Verbinding’foto Wessel

Het recept voor nieuwe gemeenschapsvorming

Doel: een nieuwe duurzame christelijke gemeenschap. Ingrediënten: Een grote stad, een aantal pioniers, drie jaar om te experimenteren en een ambitieus projectplan. Resultaat: niet helemaal zoals gehoopt…

Kort door de bocht wellicht, maar vaak de realiteit. Het vormen van een (christelijke) gemeenschap blijkt toch vaak niet zo gemakkelijk te zijn. Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik binnen het pioniersproject Nieuw-Westenwind, onderzocht waarom gemeenschapsvorming zo lastig blijkt te zijn. Dit heb ik op twee manieren gedaan. Allereerst door een grondige theoretische studie te doen naar de rol van gemeenschappen in onze huidige Westerse Samenleving. En ten tweede heb ik kwalitatief praktijkonderzoek verricht binnen Nieuw-Westenwind.

Reality check

Uit mijn onderzoek is gebleken dat het gemeenschapsleven in een postmoderne Westerse maatschappij zeer veranderd is t.o.v. vroeger. Dit komt bovenal doordat de focus van de samenleving verschoven is van het collectief naar het individu.

Allerlei processen en factoren liggen hieraan ten grondslag. We zoeken als mensen wel verbinding met anderen, maar vaak is dit van korte duur. We consumeren vooral. Christelijke gemeenschappen vormen daarop geen uitzondering.

De christelijke gemeenschap is intern getransformeerd. Van een hechte duurzame geloofsgemeenschap waar wederzijdse zorg gepaard ging met een missionaire drive. Naar een lifestyle enclave voor enkele en een vrijwilligersorganisatie die zich maatschappelijk wil bewijzen.

Verder denk ik dat de minderheidspositie van christenen, veel mensen (onterecht) zorgen baart. Overal en nergens ontstaan pioniersplekken die nieuwe mensen moeten aanspreken. Alleen dat die nieuwe gemeenschappen niet zomaar ontstaan en dat ze waarschijnlijk niet zeer groot zullen worden, wordt vaak vergeten.

Mijn 3 tips bij gemeenschapsvorming

1.Accepteer de realiteit

Gemeenschapsvorming is uitdagend en duurt lang. Drie jaar is gewoonweg te kort om een duurzame gemeenschap te vormen. Daarnaast zal niet iedereen zich aangesproken voelen. De minderheidspositie van christenen zal niet opeens veranderen door nieuwe gemeenschappen te vormen. Juist door de realiteit te accepteren en toch hoopvol te bouwen aan Gods Koninkrijk, doen we wat van ons verwacht mag worden. Zo laten we tekenen zien van Zijn werkelijkheid.

2.Durf te kiezen

Iemand vertelde mij eens, ‘als je alles wilt zijn voor iedereen, ben je niks voor niemand’. Door te kiezen en focus aan te brengen is het gemakkelijker om je visie en doel te verwezenlijken. Niet alles kan tegelijk en niet alles is even belangrijk. Dit wil niet zeggen dat je niet open meer staat voor al het andere, maar duidelijkheid is goed voor iedereen. Dit doe je ook door te zeggen dat je een ‘christelijke’ gemeenschap wilt vormen. Gedacht kan worden aan bijv. een doelgroep of een bepaald geografische gebied waar je je op richt.

3.Vorm een herkenbare kern

Een kern-gemeenschap is een goede start voor verdere gemeenschapsvorming. Het helpt daarbij om op herkenbare en vaste plekken samen te komen, zodat stabiliteit en continuïteit gewaarborgd wordt. Dit is niet alleen organisatorisch behulpzaam, het helpt bij gemeenschapsvorming. Je bent zichtbaar en vindbaar. Tenslotte sluit men zich sneller aan als er al wat is om bij aan te sluiten. Een kleine groep, zoals een team kan een mooi begin zijn.

Geïnteresseerd en wil je meer weten over mijn onderzoek

Neem contact met mij op via de mail of LinkedIn.

wesselnijholt@hotmail.com

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *