“Vergrijst de veelkleurigheid?”

Auteur: Erik Tramper n.a.v. zijn afstudeeronderzoek     foto Erik Tramper

Heeft pluriformiteit geen toekomst meer? Willen de nog naar de kerk gaande jongeren een minder brede kerk? Zijn de twintigers en dertigers, die nog met de kerk verbonden zijn weer veel orthodoxer? Moet  het roer dan maar om naar rechts?

Het zijn geluiden die we van diverse theologen binnen de protestantse kerk horen. Ook diverse onderzoeksrapporten tonen dit min of meer aan.

En toch… mijn onderzoek toont aan dat dit allemaal net iets genuanceerder ligt. Mijn onderzoek  met de titel  “veelkleurigheid” toont aan dat de twintigers en dertigers die verbonden zijn met de Protestantse Gemeente te Goes juist trots zijn op hun veelkleurige gemeente. Velen hebben voor deze gemeente gekozen omdat deze gemeente zich onderscheid ten opzichte van de andere gemeentes in Goes, omdat je er welkom bent zoals je bent. Zelfs ongelovige twintigers en dertigers, de partners van gelovigen, voelen zich er thuis. Ze voelen zich er ook thuis omdat ze het gemeente-zijn, het omzien naar elkaar hebben leren waarderen.

En toch… is deze gemeente ook sterk aan het vergrijzen, maar dat komt niet doordat de gemeente pluriformiteit nastreeft. Nee er ligt een andere oorzaak onder een veel diepere oorzaak. De twintigers en dertigers hebben in dit onderzoek aangegeven wat er daadwerkelijk moet veranderen om een PKN-kerk voor twintigers en dertigers te kunnen zijn en blijven. Want dat er iets MOET veranderen dat is duidelijk, want anders zal de veelkleurigheid verbleken en vergrijzen en zal het licht … uiteindelijk uitgaan. Alles wat vast is zal vloeibaar moeten worden, alleen de kern van het evangelie zal in essentie bewaard moeten blijven. Zoals de graankorrel stierf in de aarde…, ja op die manier…

Iedere PKN gemeente die worstelt met vergrijzing, zou kennis moeten nemen van mijn afstudeerscriptie. Wie weet hoe de gemeente weer op kleur kan komen. In Goes zal het gaan gebeuren, de kerk zal weer op kleur komen… Soms is de oplossing heel eenvoudig … maar je moet wel LEF hebben. Wanneer je kost wat kost de oude zakken wil behouden, dan zullen ze scheuren… en de wijn zal er uit weg lopen. Het gaat ook en met name om vertrouwen, vertrouwen op God. Erik Tramper

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *