Vergeet de ouderen niet!

Auteur: Melissa Bulten n.a.v. haar afstudeeronderzoek: Wat kan de kerk betekenen voor de Melissa Bulten67-plusser? 

De laatste tijd is het mij opgevallen dat er veel tijd wordt besteed aan de jongeren. Zij zijn immers de toekomst en juist die doelgroep verlaat de kerk. Maar kan het zijn dat we zoveel tijd aan de jongeren besteden dat wij onze ouderen vergeten?

Het laatste half jaar heb ik mij bezig gehouden met de behoeften van de 67-plusser. Ik kwam erachter dat er weinig literatuur te vinden was over de plek die ouderen in de gemeente behoren te krijgen, terwijl dit toch zo belangrijk is. God geeft in Zijn Woord zelf aan dat wij respect moeten hebben voor de ouderen. Daarnaast is er bij God een plek in Zijn koninkrijk, zowel in het verleden, het heden en de toekomst.
Daarom is het zo belangrijk om onze ouderen niet te vergeten!

Maar hoe doen we dat?

Ten eerste: onderschat hen niet!
Dat we de doelgroep “ouderen” noemen, betekent niet dat ze niks kunnen en alleen maar achter de geraniums zitten. Velen zijn nog actief en willen ook actief deelnemen aan het gemeenschapsleven. Betrek hen daarbij!

Ten tweede: de liefde verdooft niet!
Ouderen moeten ervaren dat God van hen houdt en dat de gemeenschap van hen houdt. Juist als er mee aandacht is voor de jongeren, moeten zij niet vergeten worden.

Ten derde: je bent nooit te oud om te leren!
Ouderen kunnen geestelijke excelleren, want ze hebben meer tijd, ervaring en mogelijkheden om een intieme relatie met God te hebben. Daarom moeten ze gestimuleerd worden om geestelijk te blijven groeien.

Ten vierde: iedereen wil zich nuttig voelen!
Iedereen wil iets te doen hebben en wil zich nuttig voelen. Dat is bij ouderen niet anders. Misschien dat ze lichamelijk wat minder kunnen, maar iets wat hen niet afgenomen kan worden is hun ervaring. Geef ze een plek in de gemeente waarbij ze rolmodellen of mentors kunnen zijn.

Ten vijfde: wees niet blind!
Hierboven had ik al geschreven dat je de ouderen niet moet onderschatten, maar dat betekent niet dat je hun omstandigheden niet mag zien. Ouderen kampen met ouderdomsverschijnselen, maar ieder op zijn eigen manier. Het is onze taak, dat ieder mens zo lang mogelijk naar de kerk kan gaan. We moeten dus oog hebben voor eventuele trappen, harde stoelen in onze gemeente of lange afstanden lopen naar de parkeerplaats.

Wil je meer weten over dit onderwerp, bezoek mij dan op: linkedin.com/in/melissa-b-8a6363183.

 

 

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Vergeet de ouderen niet!

 1. hgf schreef:

  Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my
  visitors would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send
  me an e mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *