Verbondenheid in Hart voor Heerhugowaard

Auteur: Martijn Nagelhout n.a.v. zijn afstudeeronderzoek ‘Verbondenheid met elkaar in de Martijn Nagelhoutnavolging van Christus: Hoe bezoekers van Hart voor Heerhugowaard verbondenheid (willen) ervaren met elkaar’.

Behoefte naar verbinding met elkaar
In pioniersgemeente Hart voor Heerhugowaard (HHW), een gemeente die nu zo’n 8 jaar bestaat, ontstond behoefte naar verbondenheid met elkaar. De behoefte ontstond na een periode van druk bezig zijn met de opbouw van de gemeente en veel activiteiten organiseren. Zelf heb ik ook de behoefte hiernaar ervaren toen ik werkzaam was in deze gemeente.

Omdat ik deze behoefte heb gesignaleerd bij anderen en bij mezelf heb ik onderzoek gedaan naar de waarde, de betekenis en ervaring van onderlinge verbondenheid onder bezoekers. Ik heb van daaruit gekeken hoe de gemeente de verbondenheid de komende jaren het beste kan stimuleren.

Mijn bevindingen
In het Nieuwe Testament wordt gesproken van een gericht zijn op de ander en het daaruit vormen van een hechte gemeenschap. Enkele belangrijke waarden die uit de focusgroepen (groepsinterviews) naar voren kwamen sluiten hier op aan: diversiteit, laagdrempeligheid, veiligheid en jezelf kunnen zijn. Dit zijn belangrijke kenmerken die de verbondenheid met elkaar in HHW kenmerken. Maar denk ook aan belangrijke elementen als contact, ontmoeting, gemeenschappelijk geloof, openheid en het geloofsgesprek.

De theologie en psychologie laten zowel ruimte voor individualiteit als voor verbondenheid die op z’n tijd beide nodig zijn. Toch is geloof volgens de theologie geen individuele aangelegenheid. Er is vanuit (godsdienst)sociologisch perspectief echter een verandering zichtbaar in de christelijke godsdienst, een gerichtheid op het individu en het privéleven. Het individu is zichzelf meer tot leidraad geworden, maar de invloed van de groep is niet volledig afgeschreven. Verder concurreert de kerk met andere actoren op de spirituele markt. Een andere ontwikkeling is differentiatie, wat betekent dat de kerk is verdrongen tot één van de vele deelgebieden in het leven. Betrokkenheid bij de gemeenschap wordt vandaag de dag meer gekenmerkt door eigen belang dan voorheen; de kerk is een bron van sociaal kapitaal. Kerkbinding neemt af en heeft vaak als doel ontspanning en consumeren.

Mijn aanbevelingen
In navolging van het Nieuwe Testament en het spreken van de theologie zou het goed zijn als de komende jaren in Hart voor Heerhugowaard wordt ingestoken op een gericht zijn op de ander en het daaruit vormen van een hechte gemeenschap. . Deze gerichtheid en kenmerken kunnen tot uiting komen in woorden van welkom tijdens de zondagochtenddienst, in de identiteitsbeschrijving op de website van de gemeente, als onderwerp van gesprek op gemeentemiddagen, maar ook op huiskringen bijvoorbeeld.

Daarbij is het goed is om aandacht te geven aan maatschappelijke en godsdienstige ontwikkelingen die een andere richting op bewegen. Maar ook kan het zinvol zijn om de waarde die bezoekers van HHW toekennen aan verbondenheid met elkaar te bespreken en evalueren. Tot slot is het goed als HHW zich bewust is van haar identiteitskenmerken, waaronder haar diversiteit aan gelovigen, de laagdrempeligheid en veiligheid om jezelf te kunnen zijn.

Voor meer informatie, contact me op martijn_nagelhout@hotmail.com

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *