Present Utrecht heeft impact

raphael-klokAuteur: Raphael Klok n.a.v. zijn afstudeeronderzoek ’10 jaar Present in Utrecht’.

Present Utrecht, een stichting die zichzelf profileert als een vrijwilligersmakelaar. Via deze stichting kan een groep mensen muren schilderen en tuintjes opknappen. Wat Present Utrecht uiteindelijk wil bereiken is echter minder zichtbaar: “Dat meer mensen vanzelfsprekend naar elkaar omzien”. Het doel is dat mensen het helpen van anderen voortzetten nadat zij via Present Utrecht aan een project hebben deelgenomen. Nu de stichting tien jaar bestaat zijn zij nieuwsgierig in hoeverre hun doel is bereikt binnen de kerken van waaruit Present Utrecht is opgericht.

Een hype?
Na het ontstaan van Present Utrecht hebben de verschillende kerken hun leden fanatiek gemotiveerd om deel te nemen aan projecten via Present Utrecht. Dit gebeurde vooral door middel van ‘Present commissies’ in de kerken. Gedurende de eerste paar jaar van het bestaan van Present Utrecht zorgde dit enthousiasme voor een enorme groei in het aantal uitgevoerde projecten. De vraag die je daarbij kunt stellen is: Was het een hype of heeft het een blijvende indruk achtergelaten?

Verandering
Door Present Utrecht hopen de kerken meer middenin de samenleving te gaan staan. Niet alleen als gebouw of organisatie, maar vooral als een groep personen die deel uitmaakt van de Nederlandse maatschappij. Het is duidelijk dat Present Utrecht daarin wel iets heeft bijgedragen. Onder andere in het beleid en de visie van de verschillende kerken is er meer aandacht gekomen voor het omzien naar anderen in de samenleving.

“De wil is er”
Of dit bij de kerkleden op individueel niveau iets op gang heeft gebracht is nog maar de vraag. “De wil is er wel bij de kerkleden om de handen uit de mouwen te steken, maar het moet wel op een presenteerblaadje aangeboden worden”, zei iemand in het onderzoek. De kerkleden weten wel wat diaconaat inhoudt, zoals dienstbaarheid aan je omgeving genoemd wordt in veel kerken. Het lijkt alleen alsof veel kerkleden er niet actief mee bezig zijn. Er zijn dankzij Present Utrecht wel nieuwe initiatieven ontstaan vanuit de kerken. Het gaat hier echter wel om een kleine groep mensen die hier actief in is.

Tegenstrijdig
Het bovenstaande roept wel wat tegenstrijdigheid op. Hoe kan de kerk veranderen waar dat bij de kerkleden minder het geval is, de kerk bestaat toch uit haar leden? Hierin moeten Present Utrecht en de initiatieven vanuit de kleine groep kerkleden niet vergeten worden. Blijkbaar heeft dat een bepaalde invloed op de kerken. Als die initiatieven al zoveel bijdragen aan verandering in de kerken, dan gaan er mooie dingen gebeuren als meer kerkleden daarin meegaan!

Present Utrecht heeft dus zeker iets op gang gebracht in de verschillende kerkelijke gemeentes. Gezien het ontstaan van de verschillende initiatieven zijn er meer mensen vanzelfsprekend om gaan zien naar anderen. Daarnaast kan het bijna niet anders dan dat de ervaring van het helpen van iemand die in moeilijk omstandigheden leeft, echt iets doet met een mens.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *