Pastorale zorg: Heeft dit een plaats in de kleine kring?

Auteur: Aniela Korob n.a.v. haar afstudeerproject ‘In hoeverre kan de pastorale zorg gestalte krijgen in de kleine kringen en hoe zou het in de toekomst verder vorm gegeven kunnen worden in het Evangelisch Centrum Europoort?’.

De vraag in de titel is een vraag waar de gemeenteleiding zich mee bezighoudt. Wordt er überhaupt pastorale zorg verleend in de kleine kring? Zo ja, hoe wordt het door de kringleiders en gemeenteleden ervaren? Kortom: vragen genoeg! Daarom ontving ik van mijn opdrachtgever een opdracht om hier onderzoek naar te doen.

De opdracht valt bijna in het water
Mijn hoofdvraag is als volgt door mij verwoord: ” In hoeverre kan de pastorale zorg gestalte krijgen in de kleine kringen?”
Dit is de vraag die mijn onderzoek een startimpuls gaf. Vol enthousiasme ben ik op zoek gegaan naar literatuur. Maar al gauw kwam ik erachter dat over het onderwerp pastorale zorg in de kleine kring geen literatuur te vinden was. Wat een domper!

Bezoek bij de gemeente de Bethel in Drachten
Tijdens de zomervakantie van 2015 heb ik een zeer inspirerend gesprek met het hoofd pastoraat gehad van deze gemeente. Ze hebben een zeer goed lopend pastoraat in de kleine kringen. Dit gesprek gaf mij nieuwe ideeën en schepte nieuwe mogelijkheden voor ons pastoraat.

Hoe heb ik mijn onderzoek aangepakt?
Door goed over de opdracht na te denken ben ik tot de conclusie gekomen dat het uiteindelijk allemaal begint bij het ontstaan van de kleine kring. De gemeente uit Handelingen twee was mijn voorbeeld. Daarna kun je pas kijken op wat voor manier een kleine kring zou moeten functioneren. Ik heb in mijn literatuurstudie een verbinding gelegd tussen gemeente-opbouw en pastoraat. Daarnaast heb ik een kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder de kleine kringen.

Mijn opdracht toch in gang gezet
Ik ben vanaf november 2015 begonnen met het lezen van de verschillende literatuur. Begin januari 2016 startte ik met het schrijven van mijn aanbeveling. In maart heb ik met mijn studiebegeleider een gesprek gehad en alles doorgenomen. Vanaf die tijd heb ik mijn aanbeveling herschreven en 7 april had ik een afspraak staan met mijn opdrachtgever om nog een laatste blik erop te werpen. Na een aantal kleine tips van hem heb ik mijn aanbeveling vanochtend kunnen versturen voor een laatste feedback van mijn studiebegeleider. Hoera!

Goed nieuws
Mijn opdrachtgever is enthousiast en wil met mijn aanbeveling aan de slag.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *