Ouderen zijn het zilveren fundament van de kerk

Auteurs: Gerard Grit en Thomas Steenbergen, n.a.v. hun afstudeerproject.

Bent u zich ervan bewust dat de leeftijdsopbouw van uw gemeente de komende jaren drastisch gaat veranderen? Heeft uw gemeente beleid en visie ontwikkeld om met de toekomstige vergrijzing om te gaan? De conclusie van ons afstudeeronderzoek naar de gevolgen van de vergrijzing voor gemeenten is dat maar weinig gemeenten zich bewust zijn van de toekomstige veranderingen en de kansen die er liggen in de aandacht voor ouderen.

Dat de leeftijdsopbouw van de gemeenten de komende jaren gaat groeien staat vast. De procentuele groei van ouderen in de kerk is nog groter dan in de samenleving. Pas in 2040 zal de vergrijzing stagneren. Deze ontwikkeling zal niet alleen plaatsvinden in de oudere, traditionelere gemeenten maar zal met dezelfde intensiviteit zichtbaar worden in de jongere, moderne gemeenten.

Gemeenten moeten actief beleid en visie ontwikkelen dat niet alleen gericht is op  zorg, maar dat aansluit bij hun geestelijke behoeften en waarde. Ouderen brengen kansen met zich mee! Het merendeel van de ouderen verkeert vaak nog in goede gezondheid. De meeste ouderen staan nog vol in het leven en hebben de mogelijkheid om met hun tijd en middelen de kerk te dienen. Ouderen zijn een bron van wijsheid en kennis. Ze hebben door hun rijke levenservaring alle perioden van het leven meegemaakt en zijn ervaringsdeskundigen in het geloof. Helaas worden deze wijsheid en mogelijkheden door gemeenten nog maar weinig benut. Als het een gemeente lukt om ouderen in te zetten dan kunnen ze een belangrijk fundament zijn voor de opbouw van de gemeente.

Ouderen blijven geestelijk actief en kunnen groeien in hun geloof. Ouderen hebben de potentie om in hun geloof te excelleren waardoor ze een meer intieme relatie met God kunnen hebben. Ze hebben de tijd, ervaring en de mogelijkheden om een ‘geestelijke oudere’ in het geloof te worden. Dit zijn ouderen zoals God het bedoeld heeft en die een enorme zegen voor de gemeente kunnen zijn.

Uit literatuuronderzoek is naar voren gekomen dat ouderen zes specifieke geestelijke behoeften hebben om te blijven groeien in hun geloof en waarin gemeenten hen kunnen ondersteunen. Deze behoeften zijn:

 1. Spirituele groei
 2. Doorgaande educatie
 3. Kansen om te dienen
 4. Kansen om gediend te worden
 5. ‘Gemeenschap der Heiligen’ met alle generaties
 6. Pastorale zorg

De gemeente heeft behoefte aan ‘geestelijke ouderen’. Ze zijn een voorbeeld voor jongeren. Ze kunnen de huidige tijdsgeest relativeren en aan jongeren de ruimte geven om te experimenteren met de uiting van hun geloof. Er is behoefte aan ouderen waarin de vrucht van de Geest zichtbaar is geworden. Daarom is het zo belangrijk om hun geestelijke groei serieus te nemen en ervoor te zorgen dat die niet stagneert. Ouderen kunnen een zegen voor de gemeente zijn en door God worden gebruikt.  Zo zullen ze het zilveren fundament van de gemeente zijn.

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten, Geestelijk verzorger, Gemeenteopbouw, Pastoraat, Spiritualiteit met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *