Open brief aan de academie Theologie – HELP ONS WORTELEN!

Weblog van Linda Kornet n.a.v. haar afstudeeronderzoek ‘Vrije Ruimte – Hoe een retraite in jaar 3 spiritueel vormend kan zijn’ bij de academie Theologie.

geestelijke boulimiaAcademie Theologie,

Wat biedt u ons, GPW-ers, een prachtige opleiding! Misschien kwamen we wat bekrompen binnen. Overtuigd van hoe het allemaal zit met God en geloof. Gepassioneerd om dat met anderen te gaan delen, hen op te bouwen of te leiden naar deze God. Jullie plaatsten ons met twee benen op de grond. We kregen een breder perspectief aangereikt, leerden nuance, begrip voor andere opvattingen en kritische afstand tot de opvattingen van anderen en die van onszelf. Door vakken en stages gingen er nieuwe inzichten en werelden voor ons open.

Bij onze start dachten we te staan als een boom, geworteld in oude, vertrouwde grond. Jullie trokken ons even uit de grond, om van een afstand te kijken naar onze wortels en grond, daarop te reflecteren en tal van andere gronden te leren kennen om in te wortelen, met alle voors en tegens van dien.

Geestelijke boulimia
Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is. Het haalt ons uit ons kleine wereldje en leert ons realiteitszin. Maar ik zie ook een schaduwkant. De boom die eens geworteld was, zweeft nu. Gedurende de opleiding komt er een niet aflatende stroom kennis en inzichten op ons af. Zoveel, dat GPW-ziekte nummer één wel eens geestelijke boulimia kan zijn. Wij worden te dik! We hebben een overvloed aan kennis en inzichten tot ons genomen, maar komen er niet aan toe om het te verteren. Wat we meekrijgen blijft letterlijk ´theologische bagage´, wat een los pakketje wat we met ons meedragen. Hoe verhoudt ik mij tot die nieuwe inzichten? Wat betekent het voor hoe ik in het leven wil staan en mijn beroep uitoefenen? Waar sta ik? Aan deze vragen komen wij bijna niet toe.

Vrije ruimte
De opleiding beoogt echter studenten te vormen tot een hbo-theoloog uit één stuk, werkend met hoofd, hart en handen. Om door alle inzichten en leerervaringen gevormd te worden tot mens uit één stuk, zijn we gebaat bij vrije ruimte, vrij van prestatiedruk en nieuwe input. Vrije ruimte waarin reflectie en bezinning plaats kan vinden. Wat heb ik meegekregen? Wat heeft dit met mij gedaan? Welke weg heb ik afgelegd? Wat was de rol van God hierin? Zo kunnen we opnieuw wortelen en richting vinden. Een vorm die hierin helpend kan zijn is een periode van afzondering (retraite), waarin de focus ligt op de persoonlijke weg met God.

Docenten, wij hebben behoefte aan gidsen!

Wees onze gids!
Naast vrije ruimte hebben we voorbeelden nodig. Docenten, wij hebben behoefte aan gidsen! Hoe ging uw reis door het landschap van de theologie? Hoe verbindt u uw vak met uw persoonlijk geloofsleven? Hoe betrekt u uw hele persoon daarin? We trekken graag samen met u op, om te leren studeren, werken en leven als mens uit één stuk. Geworteld in vruchtbare grond, om een zegen te zijn voor de wereld waarin wij leven.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *