Ontmoeten – verbinding in beweging

Auteur: Francien Molenaar n.a.v. haar afstudeeronderzoek `Ontmoeten- verbinding in beweging’. foto Francien
Al jarenlang wordt er regelmatig in christelijke media en literatuur geschreven en gesproken over veranderingen in de kerk. Invloeden van een samenleving die veranderd is, zijn ook de kerkdeuren niet voorbij gegaan. Verandering, vernieuwing, back tot basics: termen die de wens uit spreken om als kerk relevant te zijn en te blijven. Voor de gemeente zelf, voor de woonplaats en de omgeving. Redenen om na te denken over verandering zijn vaak praktisch van aard. De financiële situatie, de vergrijzing van de gemeente, de moeite van het vinden van ambtsdragers…..zomaar wat mogelijke redenen.
Hoe pak je het nadenken over veranderingen goed aan als je als gemeente of kerkenraad met zo`n probleem wordt geconfronteerd? Voor mijn afstudeeronderzoek onderzocht ik op welke wijze het gemeentepastoraat zo kon worden georganiseerd dat het zou aansluiten bij de pastorale behoeften van gemeenteleden en binnen de mogelijkheden van de gemeente. Door middel van een enquête zijn de behoeften gepeild, waardoor hier inzicht is verkregen. Het onderzoek leverde ook een aantal opvallende procesmatige aspecten op. Zo ontdekte ik dat er soms oplossingen worden bedacht en toegepast, zonder dat duidelijk is wat het echte probleem is en wat oorzaken zouden kunnen zijn. Een ander opvallend gegeven dat ik tegen kwam, is de veronderstelling dat “het wel bekend is wat we met elkaar bedoelen en willen”. Hiermee doel ik op termen als pastoraat, de basis van het kerk zijn, de kern van het geloof, maar ook allerlei verwachtingen die leven ten opzichte van elkaar. In verschillende vergaderingen en gesprekken ging men ervan uit dat de gedachten hierover op één lijn zaten, terwijl bij doorvragen- en doorpraten grote verschillen zichtbaar werden. Verschillen die vaak ook tot teleurstellingen hadden geleid. Tot slot viel mij op dat de verbinding met de visie en uitgangspunten maar beperkt werd gemaakt, waardoor een mogelijke oplossing voor een probleem, zomaar tegenstrijdig kan zijn met de eigen opvattingen.
Niet alles kan steeds worden besproken, dit zou teveel kostbare tijd kosten. Toch denk ik dat het van groot belang is dat – met name bij grote veranderingen- een kerkenraad de tijd neemt om met elkaar en de gemeente in gesprek te gaan. Na te gaan wat de diepste kern is van het kerk- zijn, wat de waarden zijn van het vormen van een christelijke gemeenschap, voordat keuzes worden gemaakt. Dit kan wellicht confronterend zijn en leiden tot moeilijke gesprekken, maar juist het in gesprek gaan over deze essentiële zaken kan verbinden en voeden, wijsheid en inzicht geven. En daarmee ruimte creëren om te zoeken naar wegen om gemeente van Christus te zijn.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *