Ontdek je plek! De rol van roeping in het leven van de HBO-theoloog

Auteurs: John van Herwijnen en Wouter Bahlman, n.a.v. hun afstudeerproject bij Theologie Ede

Ontdek je plekDe AVRO zond tussen 1972 en 1993 de serie ‘Ontdek je plekje’ uit, idyllische beelden van steden en dorpen in Nederland, begeleid door de rustgevende stem van Joop Scheltens. In tien minuten worden de hoogtepunten van een plaats belicht, met oog voor detail en hart voor historie. De camera die je als het ware meenam op zoek naar de mooiste plekjes van Nederland.

Bij de titel van dit programma komen gedachten naar boven van mensen die soms ook op zoek kunnen zijn naar hun plekje in het leven. Te denken valt dan aan het zoeken naar de juiste baan, het vinden van een geschikte levenspartner, een goede passende leefomgeving, en het kiezen van de juiste studie. Het vinden van deze dingen is vaak niet eenvoudig. Veelal gaat er een zoektocht aan vooraf om je bestemming te vinden. Wanneer je als HBO-theoloog aan de opleiding begint is deze vraag misschien nog wel complexer. Het gaat dan niet alleen om je bestemming, maar ook om je roeping. Gods roeping!

In de zoektocht naar roeping en bestemming zijn we als mensen vaak bezig met de plek die God voor ons van te voren heeft bedoeld. Al snel denken we dan aan het beeld van de zendeling die geroepen wordt om het evangelie te verkondigen in het buitenland. Maar zijn we daartoe niet allemaal geroepen als christen? Om het evangelie te verkondigen op de plek waar we wonen, werken, leren, sporten enz. Gaat roeping niet veel breder dan ons beeld van specifieke taken en beroepen?

Toch roept God mensen ook voor specifieke taken en bedieningen. In ons onderzoek ‘Roeping. Bestemming Onbekend!?’ worden diverse HBO-voorgangers geïnterviewd met de vraag of zij een specifieke roeping in hun leven ervaren hebben. Het merendeel van deze voorgangers geeft aan zich specifiek voor het beroep van voorganger geroepen te weten. Deze roeping hebben zij veelal ontdekt door eigen verlangens, persoonlijke ontwikkeling, ervaringen vanuit het eigen spirituele leven en de bevestiging vanuit het beroep. Specifieke roeping is daarmee geen statisch gegeven maar een proces wat zich gaandeweg ontwikkelt.

Op de vraag of je als HBO-theoloog geroepen bent kunnen we slechts met een bevestigend ‘ja’ antwoord geven. Op de vraag of God je geroepen heeft voor een specifieke taak of bediening kunnen wij dat niet. Het is een proces tussen God, jou en de mensen om je heen. We willen je dan ook uitdagen om vanuit die relaties en omgang met de levende God en anderen je weg te gaan. Als dat een weg is met kronkels en bochten en je jouw plek nog niet ontdekt hebt, wil ik je aanmoedigen om door te gaan en  te blijven zoeken naar je bestemming. Laat daarbij de bevestiging van anderen, de stem van je hart en de relatie met God leidend zijn!

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten, Hbo-theoloog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *