Let’s talk about sex!

Auteurs: Vera Voerman en Christoph Westerkamp n.a.v. hun afstudeeronderzoek: “Let’s talk about sex!” Christoph Westerkamp Vera Voerman

Rode wangen

‘Over seks..’ Ik vond het altijd wel leuk als mensen me vroegen naar ons afstudeeronderwerp. Wisselende reacties. Verbaasde blik. Een enthousiaste: ‘Oh echt, wat goed!’. Of rode wangen. Die heb ik zelf ook wel gehad. Het is voor veel christelijke jongvolwassenen toch best een beladen onderwerp ‘seks vóór het huwelijk’. Misschien gaat het er wel te weinig over. Nouja, eigenlijk durf ik dat wel hard te zeggen: we hebben het als christelijke jongvolwassenen te weinig over seks, en dan vooral in de kerk. Het ideaal, dat kennen we wel, en dat komt ook nog wel ter sprake op de jaarlijkse ‘relaties-en-seks-dienst’. Het zou me niks verbazen als er tijdens zo’n moment door veel jongvolwassenen binnensmonds dingen wordt gefluisterd als: ‘Zo makkelijk is dat nog niet..’, of ‘Wie van mijn leeftijdsgenoten gelooft dit nog?..’, of ‘Wanneer worden we concreet, over het grijze gebied enzo?..’.

In opdracht van de kerk zijn we deze opmerkingen gaan verzamelen. Meer dan dat: gedachten, verhalen, visies, vragen. Dat er een verschuiving in de seksuele moraal is had de oudstenraad namelijk wel door, maar ze bleven zitten met de vraag: ‘Hoe denken ze er dan wél over?’ en ‘Wordt er onder christelijke jongvolwassenen over het algemeen wel echt zo anders gedacht?’.

Boel stemmen

En ja, er wordt binnen de kerk anders gedacht, en verschillend gedacht. We hebben de ‘typische christelijke jongvolwassenen’ voor het overzicht verdeeld in drie groepen. Groep A vindt het ideaal wel mooi, maar de realiteit is zo anders. Resultaat: moeite, schaamte, een kloof tussen het ideaal in de kerk en het eigen leven. Groep B vindt dat seks in het huwelijk thuishoort, maar worstelt veel meer met vragen als: ‘Hoe ga ik om met mijn seksdrive en neiging naar zelfbevrediging?’ of ‘Wat dan over het grijze gebied?’. Dáár zou het is over moeten gaan in de kerk. Groep C vindt het ‘geen seks vóór het huwelijk- ideaal’ helemaal niet zo Bijbels. Of tenminste, niet zoals het in de kerk wordt gezien, want: ‘is voor één iemand kiezen en seks hebben niet gewoon hetzelfde als trouwen..?’. Mogen zij en hun visie ook gehoord worden?

Binnensmonds

Oftewel, een boel stemmen in de kerk. Maar, veel nog ‘binnensmonds’. Samen God zoeken. Betekent dat niet dat je het achterste van je tong kan laten zien? Elkaar bemoedigen en helpen Jezus na te volgen, daar op de plek waar jij nu bent (hoe ánders of moeilijk die realiteit ook)? En dat is ons advies geweest aan de kerk: wees je bewust van de verscheidenheid aan meningen en ervaringen. Verschillende mensen met verschillende behoeften. Biedt ruimte om erover te praten, om eerlijk te zijn.

Binnenkomen

Een kerk, eerlijk en open over seks. Bemoedigend, uitdagend. Daar wil ik wel binnen komen.
Ik zou er bijna aan voorbij gaan.. De kerk, dat zijn wij. Jij. Ik. En dan wordt de vraag: laat ik jou binnenkomen? Met je gedachten, ervaringen, je idealen en je moeiten? En jij mij?

Rode wangen of niet, ik stel voor: let’s talk about sex!

Christoph Westerkamp en Vera Voerman

Het onderzoek is niet openbaar beschikbaar, maar voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met christophwesterkamp@gmail.com of veravoerman@hotmail.com.

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *