IS toont wel/niet het ware gezicht van de islam

Auteur: Bernhard Reitsma. De auteur is bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam met als leeropdracht ”De Kerk in de context van de islam” en senior docent islam en missiologie en projectleider islam aan de Christelijke Hogeschool te Ede.Ja, betoogt Hans Jansen. Dat is niet aan mij, vindt Bernhard Reitsma. Het is niet aan mij te beoordelen of IS het ware gezicht is van de islam, vindt Bernhard Reitsma. Bovendien doet het er niet echt toe.Of IS het ware gezicht van de islam toont, is primair een vraag die moslims moeten beantwoorden. Alleen moslims zelf kunnen uitmaken wat de islam ten diepste inhoudt. Als buitenstaander kan ik daar eigenlijk geen oordeel over vellen. Net zo min als moslims mij kunnen vertellen wat het echte christendom inhoudt. Zij kunnen niet bepalen of bijvoorbeeld de kruistochten nu wel of niet het ware gezicht van het christendom tonen.IS-strijders en andere moslims denken misschien van wel, maar ik ben er met vele christenen van overtuigd dat het niet zo is. Ik vind het ook mateloos irritant wanneer moslims of atheïsten voor mij gaan bepalen of ik wel echt christen ben, nog even los van het feit dat uiteindelijk alleen de Allerhoogste daarover gaat. Het zou christenen en islamologen sieren als ze op dit punt naar moslims toe dan ook enige terughoudendheid zouden betrachten.

Hij bracht de westerse wereld in rep en roer, “Jihadi John”, de gemaskerde IS-strijder met zijn Britse accent. Hier naast de Britse gijzelaar David Haines, voordat hij zijn slachtoffer ter dood brengt. beeld AFP

Hij bracht de westerse wereld in rep en roer, “Jihadi John”, de gemaskerde IS-strijder met zijn Britse accent. Hier naast de Britse gijzelaar David Haines, voordat hij zijn slachtoffer ter dood brengt. beeld AFP


 
Eeuwigheidsstatus
Maar goed, als ik er als buitenstaander dan toch iets over moet zeggen, dan kan ik er niet omheen dat IS ook een gezicht van de islam is. Althans, IS beroept zich op bepaalde elementen uit de islamitische traditie. Of dat terecht is en of IS dat op correcte wijze doet, weet ik niet, maar veel moslims vinden in ieder geval van niet. Niet alleen de aardige moslims verzetten zich tegen IS (bijvoorbeeld op Twitter, onder de hashtag ”notinmyname”), ook hoge islamitische geestelijken en geleerden doen dat. 
 
Meer dan 125 prominente orthodoxe moslims hebben een open brief geschreven aan de leider van IS, Baghdadi, waarin ze in 24 punten op grond van de Koran en de islamitische traditie de vloer aanvegen met zijn gedachtegoed. De hoogste geestelijk leider van de toonaangevende islamitische universiteit in Caïro, al-Azhar, heeft zich eveneens van IS gedistantieerd; hetzelfde geldt voor een groep hoge geestelijken in Saudi-Arabië. De boodschap van deze moslims is helder: IS strijdt met fundamentele islamitische geloofswaarden en geloofswaarheden. 
 
Dat betekent dus dat IS wel één gezicht van de islam laat zien, maar zeker niet het enige gezicht en al helemaal niet het ‘ware’ gezicht. Waarom zouden die andere –zeer orthodoxe stemmen– niet het ware gezicht van de islam kunnen zijn? Wat is dat eigenlijk, de ware islam? Wie de stelling dat IS het ware gezicht van de islam toont, onderschrijft, begrijpt niet hoe een godsdienst functioneert en welke rol heilige boeken daarin spelen. Die begrijpt ook niet dat religie –net als bij IS– heel vaak misbruikt wordt voor onheilige doeleinden. Want een beroep op de Allerhoogste verleent eeuwigheidsstatus aan jouw visie en kan daarna niet meer weersproken worden. 
 
Irrelevant
Het misbruiken van religie is overigens niet beperkt tot de islam. Alle godsdiensten kennen dergelijke verschijnselen. Christenen hebben bijvoorbeeld in Libanon ten tijde van de burgeroorlog (1975-1990) duizenden moslims in koelen bloede afgemaakt, met methoden die nauwelijks onderdeden voor die van IS vandaag. Daarvoor beriepen zij zich ook op tal van Bijbelse voorbeelden. Elia, die de Baälpriesters afslachtte, is voor hen nog steeds een inspiratiebron. 
 
Natuurlijk is dat niet het ware gezicht van het christendom, al denken veel moslims en sommige christenen van wel, maar het is wel een gezicht van het christendom. Daar zullen we ons rekenschap van moeten geven. Enige terughoudendheid in het oordeel over de ander zou christenen en islamologen daarom sieren. 
 
Eigenlijk vraag ik me af of al deze gedachten wel relevant zijn. Maakt het uit of de stelling waar is of niet? Waarom maken christenen, die hun vertrouwen op de Heere God stellen, zich daar telkens weer zo druk over? Moet ik mijn islamitische buurman anders gaan benaderen als ik de stelling onderschrijf? Moet ik me als christen gaan afzetten tegen de islamitische gemeenschap in Nederland? 
 
Mijn houding wordt –als het goed is– toch niet bepaald door hoe de wereld waarin ik leef zich gedraagt? Het is toch de Allerhoogste Zelf Die mijn leven stuurt? Hij heeft de wereld liefgehad en Zijn Zoon gezonden, niet omdat de wereld dat verdiende. Niet omdat mensen zo naar Hem verlangden. Hij heeft lief, omdat Hij ervoor heeft gekozen; Hij neemt redenen uit Zichzelf. 
 
Christus vraagt van ons of we Hem daarin willen navolgen. Of IS nu wel of niet het ware gezicht van de islam is, maakt daarbij niet uit. Wij worden geroepen een naaste te zijn, ook voor de islamitische ander, die door God op onze weg wordt gebracht. Om zelfs de vijand lief te hebben en te bidden voor wie ons vervolgen. En als we daarmee beginnen, is de stelling of IS het ware gezicht van de islam toont, in wezen totaal irrelevant geworden.Dit artikel is op 11 december 2014 verschenen in het Reformatorisch Dagblad en overgenomen op www.theologieede.nl.
http://www.refdag.nl/opinie/is_toont_wel_niet_het_ware_gezicht_van_de_islam_1_876421

 

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *