Ik vermag alle dingen…..

foto ChantalAuteur; Chantal van Wijngaarden n.a.v. het afstudeeronderzoek ‘De christelijke uitvaartondernemer in het nauw – Een onderzoek naar de invloed van trends op de grenservaringen voor christelijke uitvaartondernemers

De ‘christelijke uitvaartondernemer’. Ik krijg direct een beeld in gedachten als ik dit lees; in z’n driedelig zwarte pak met das trotseert hij de keiharde uitvaartbranche. Met een zwarte rand om de rouwkaart en de zwarte lange auto’s. Maar klopt mijn beeld van een ‘christelijke uitvaartondernemer’? Of schets is het zo wel erg zwart-wit?

Wat is precies hun ‘DNA’? Is dat inderdaad die ondernemer die alleen begrafenissen verzorgt? Ik antwoord hierop, zoals de apostel Paulus vaak op zichzelf reageert met; “Nee, volstrekt niet!” Uit het onderzoek blijkt namelijk dat elke christelijke uitvaartondernemer verschillend is en dat een typering van dé christelijke uitvaartondernemer daardoor erg lastig is. Het is niet vreemd om te stellen dat dit komt door het feit dat jij en ik verschillen, dus ook die ondernemers. Waarom schieten de kleine zelfstandigen anders als paddenstoelen uit de grond? Precies, ze willen het allemaal op hun eigen manier doen.

Zo is de opkomst van veel verschillende uitvaartondernemingen één van de voorbeelden van een trend in de uitvaartsector die in het onderzoek ter sprake komt. Er zijn uiteraard nog meer van deze trends te noemen, maar daarvoor wil ik dan toch verwijzen naar het onderzoek zelf.

Mede door de inmiddels opgedane ervaring in de uitvaartsector, kwam vervolgens bij mij de vraag op in hoeverre deze trends, rondom dood en afscheid nemen, invloed hebben op het werk van een christelijke uitvaartondernemer. Door alle ontwikkelingen lijkt het mij niet eenvoudig om als christelijke ondernemer met de tijd mee te gaan. Waar de maatschappij de ene kant op lijkt te gaan, wordt er van ons christenen een andere Weg gevraagd. Toch? Deze tweestrijd, zoals ik die zelf ervaar, zorgt voor grenservaringen bij uitvaartondernemers. Waar werk ik wel aan mee en wat doe ik beslist niet? Ben ik vervolgens bereid om daar uitleg aan te geven of doe ik er alles aan om mijn onderneming draaiende te houden? Door diverse gesprekken blijkt dat elke ondernemer persoonlijke grenzen ervaart in het werkveld.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *