‘Ik merk dat in Limburg veel mensen teleurgesteld zijn in de kerk’

Interview met Pastoraal werker Peter van Oerle

Peter van OerleWaarom heb je gekozen voor een hbo-opleiding Godsdienst Pastoraal Werk?

‘Ik was actief in de tuinbouw, maar merkte een verandering in verlangen. Ik wilde dienstbaar zijn in het Koninkrijk van God. Een bevriende predikant adviseerde me om de hbo-opleiding in Ede te doen.’

Hoe heb je de opleiding ervaren?

‘Ik heb ontzettend veel bagage meegekregen. Niet alleen theoretische kennis, maar juist ook veel praktijkkennis door de stages. Je leert het gemeenteleven in zijn volle breedte kennen en ontwikkelt jezelf op persoonlijk vlak.’

Van welke lessen hebt u nog dagelijks profijt?

‘Van vakken als pastoraat en contextueel pastoraat. In mijn wijk in Tholen liggen een verzorgingstehuis en aanleunwoningen. Ik spreek veel met dementerende ouderen of ouderen met een beperking. Dan is het prettig dat je kennis bezit van ziektebeelden en hebt leren omgaan met overlijdenssituaties. Maar ook het reflecteren op je eigen handelen en het leren loslaten is in de praktijk ontzettend waardevol. In het pastoraat komt er veel op je af. Sommige situaties grijpen je aan en laten je niet los. Als je niet stevig gevormd bent, heb je uiteindelijk zelf pastoraat nodig. Voor het werk dat ik nu doe, kan ik me geen betere opleiding voorstellen.’

Wat drijft je in jouw werk?

‘Mensen verder helpen. Dat is wat me mateloos boeit.’

Welke uitdagingen zie je in jouw vakgebied?

‘Ik merk in Limburg dat veel mensen teleurgesteld zijn in de kerk door recente misbruikschandalen. Dat vereenzelvigen ze met het christelijk geloof. De uitdaging is om daar goed mee om te gaan. Ik begrijp de gereserveerdheid. Kom niet met pasklare antwoorden: “Dit zegt de Bijbel.” Je merkt dat als je in gesprek gaat en de Bijbel laat spreken, er mooie dingen gebeuren.’ 

 Dit interview werd eerder gepubliceerd in SCHERP, relatiemagazine van de CHE.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Kerkelijk werkers, Missionair werk, Pastoraat. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *