Hoopvol bewegen

Auteurs: Merel Dekker en Martijn van Breden n.a.v. hun afstudeeronderzoek. Merel en Martijn

Een welverdiende uitdaging  Deze zomer ga ik naar Kreta. Een Grieks eiland waar ik nog nooit ben geweest. Één van de ‘must-do’s’ in Kreta is de 16 kilometer lange Samaria kloof. Nu heb ik keurig mijn 10 kilometers gelopen tijdens de avondvierdaagse in mijn jeugd, maar stiekem zie ik er best wel tegen op om deze kloof te gaan bewandelen.

Hoopvolle gesprekken  In ons afstudeerproject ‘hoopvol bewegen’ hebben we onderzocht wat de behoeften zijn van oud-leden van christelijke studentenverenigingen in Wageningen. De jongere generatie wordt gemist in de Wageningse kerken, maar er is een verlangen om dienstbaar en ondersteunend te zijn aan het geloofsleven van deze jongeren.  De gesprekken die we hebben gehad zijn gesprekken die we nooit zullen vergeten. Het was bijzonder om  de tijd te nemen en naar deze doelgroep te luisteren. Verhalen met hoop, pijn en twijfel. Verhalen die stuk voor stuk een podium zouden moeten krijgen, zodat iedereen kon horen wat deze doelgroep te zeggen heeft.

Hoopvol bewegen  De doelgroep die wij hebben onderzocht bevinden zich in de post-adolescente levensfase. Dat post-adolescentie een nieuwe levensfase is, de fase tussen adolescentie en volwassenheid, moet niet worden vergeten door de kerken. Deze nieuwe fase zorgt ervoor dat de kerken kritisch na moeten gaan denken over hun aanbod en over wat kerk zijn anno 2019 inhoudt. De oud-leden van christelijke studentenverenigingen die wij hebben gesproken hebben behoefte aan gemeenschap, diepe gesprekken en ruimte om autonome beslissingen te maken. De maatschappelijke betrokkenheid in deze doelgroep is groot. Thema’s als wereldvrede en gerechtigheid zijn thema’s waar deze doelgroep zich voor interesseert. Daar liggen kansen voor de kerk! Ons advies: organiseer samen met deze jongeren avonden over deze thema’s, waarin er gediscussieerd kan worden en van elkaar geleerd kan worden. Daarnaast lijkt het ons een goed idee als gezinnen worden opengesteld, zodat er samen gegeten kan worden, écht naar elkaar geluisterd kan worden zonder oordeel en werkelijke ontmoeting plaats kan vinden.

Challenge accepted  Samenvattend concluderen wij dat de kloof tussen kerk en adolescent groot is, maar niet onoverbrugbaar. Het vergt een aanpassing in denken en handelen van de kerken, een kritische reflectie, inzet en een open houding zodat de alumni toch betrokken kunnen blijven op het christelijk geloof en de kerk van Christus.

En als deze kloof te overbruggen is, dan zal de Samariakloof in Kreta dat ook wel zijn. Ik ga ervoor! Een fijne vakantie gewenst!

For the church is not a human society of people united by their natural affinities but the Body of Christ, in which all members, however different, (and He rejoices in their differences and by no means wishes to iron them out) must share the common life, complementing and helping one another precisely by their differences. – C.S. Lewis   Martijn van Breden   Merel Starreveld-Dekker, Studenten GPW, Christelijke Hogeschool Ede

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *