Hoe kunnen de Christelijke Gereformeerde Kerken de aangesloten kerken en hun leden stimuleren om een diaconale levenshouding te ontwikkelen

Auteur: Annelies Verbeek, n.a.v. het afstudeeronderzoek ‘Hoe kunnen de Christelijke Gereformeerde Kerken de aangesloten kerken en hun leden stimuleren om een diaconale levenshouding te ontwikkelen?’ In opdracht van Deputaten Diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken (DD). Doel van het onderzoek is om een bijdrage te leveren aan de antwoorden die DD zoeken op de vraag hoe zij hun kerken en kerkleden kunnen stimuleren om een diaconale levenshouding te ontwikkelen.

Drukdrukdruk, werk, familie, vrienden….ik wil graag een Syrisch gezin uitnodigen om te komen eten, maar het komt er niet van. Simpelweg omdat ik er geen tijd voor heb. Klopt het werkelijk dat ik te druk ben, of zijn er nog andere redenen? Kerkleden, waaronder ik, hebben motivatie om diaconaal te handelen, maar komen er niet toe. In mijn onderzoek vraag ik welke belemmeringen kerkledenervaren in diaconaal handelen. De volgende belemmeringen komen het meest voor:

 prioriteit, ik heb andere taken;

 ik ben er niet toe in staat door leeftijd of energie;

 ik weet niet wat er is of ik kom geen mensen tegen.

Wanneer wel?

Het ontmoeten van mensen die hulp nodig hebben en het meedoen met diaconale projecten werken stimulerend om diaconaal te handelen. De voorganger daagde de Bijbelkringen onlangs uit om een aantal weken te bidden en na te denken over een manier om liefde te tonen aan mensen in de buurt. Zo gezegd, zo gedaan. Onze Bijbelkring heeft een maaltijd georganiseerd voor vluchtelingen. We hebben met 7 christenen, 7 moslims en verschillende kinderen gegeten. Het was geweldig! We zijn over de streep getrokken om iets te doen. We hadden een gezellige avond en mooie ontmoetingen. Andere aspecten werken ook stimulerend in het diaconaal handelen. Volgens dit onderzoek is de top drie van stimulerende aspecten:

 gesprekken met christenen;

 het ontmoeten van mensen die hulp nodig hadden;

 preken.

Een van mijn aanbevelingen is dat kerkleden meer gestimuleerd moeten worden om te gaan doen. Trek ze over de streep! Het doen stimuleert om meer diaconaal bewustzijn en betrokkenheid te ontwikkelen bij de kerkleden.

Is dit alles?

Leuk die projecten, maar verandert mijn diaconale levenshouding daadwerkelijk? In het diaconaal handelen is het belangrijk om de ander te ontmoeten blijkt uit literatuur. De ontmoeting met de ander maakt dat ik geconfronteerd wordt met zaken die ik niet ken, bijvoorbeeld eenzaamheid. In mijn geval werd ik geconfronteerd met het lijden door blindheid omdat je gemarteld bent. Deze ontmoetingen hielpen mij om met meer compassie naar mensen te kijken. Aan het einde van de avond hebben we als Bijbelkring nagepraat. Mooi hoe ieder op z’n eigen manier de ontmoetingen beleefd heeft. Uit de literatuur wordt voorgaande bevestigd. Leereffecten treden op als kerkleden daadwerkelijk de ander ontmoeten; het delen van ervaringen en het reflecteren op die ervaringen helpen kerkleden nieuwe inzichten op te doen.

Conclusie en aanbeveling: doen, ervaringen delen en reflecteren. Naast bovenstaande conclusie en aanbeveling zijn er andere aanbevelingen gedaan. Er zijn ook aanbevelingen gedaan die rekening houden met de genoemde belemmeringen. Belangstellenden kunnen het rapport opvragen bij Annelies Loonstra-Verbeek: jeverbeek@gmail.com

foto Annelies

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *