Alleen Christus volgen. Simpel? Of toch niet?

Auteur: dr. Bernhard Reitsma, docent TheologieEde

‘Je komt ons zeker bekeren? Dat accepteren we hier niet…..’ Mahmoed had net Bernhardzijn studie theologie afgerond. Hij had met zijn vrouw een huis gehuurd in een overwegend niet-christelijke wijk van zijn stad, in een land ergens in het Midden Oosten. Een wijk die bekend stond als extremistisch, weinig open voor christenen. Zijn komst naar de wijk werd met argwaan bekeken. Zijn antwoord was verrassend: ‘nee, ik kom niet om jullie te bekeren. Ik kom hier alleen om Christus te volgen.’

Alleen Christus volgen Dat hadden de buren niet verwacht. Ze kenden alleen christenen die op directe en soms aggresieve wijze probeerden hen van hun familie en gemeenschap te vervreemden, door hen te bekeren. Mahmoed en zijn vrouw waren anders. Ze werden hartelijk welkom geheten en betrokken hun nieuwe apartement. Intussen maken ze deel uit van deze gemeenschap. Als christenen. Ze schamen zich niet voor hun geloof, ze doen er ook niet geheimzinnig over. Christus is de meest belangrijke persoon in hun leven. Dat blijkt telkens weer in hun omgang met mensen, in hun persoonlijk leven. Ze proberen eerlijk te zijn, je kunt op ze aan, maar ze schamen zich ook niet om hun fouten te erkennen. En in hun cultuur is iedereen daar getuige van. In een gemeenschapscultuur is weinig echt privé. Kortom, ze zijn alleen gekomen om daar Christus te volgen.

Gewoon christen zijn Hoewel ze duidelijk zijn en iedereen weet wat ze geloven, laten Mahmoed en zijn vrouw de mensen in hun waarde. Ze zetten niemand onder druk, manipuleren niet en zetten niet elke week een andere evangelisatie actie op touw. Hun leven spreekt voor zich. Want ze zijn alleen gekomen om Christus te volgen.

Volgens mij is dat nu precies waar het op aan komt voor een christen. Geen oneindig zoeken met welke acties of creative trucs je mensen nu weer bekend kunt maken met het Evangelie. Maar gewoon christen zijn op de plaats waar God je stelt. Elke dag leven met Hem, als je grootste schat. In moeilijke tijden laten zien dat Hij je echt meer waard is dan wat ook in je leven. Alleen Christus volgen, zo simpel is het.

Simpel? Of toch niet? Want het vraagt wel wat. Het vraagt namelijk dat je echt gelooft wat je gelooft. En dat je echt leeft wat je gelooft. In alle onvolmaaktheid. Dat is kwetsbaar. Maar het vraagt ook uit je comfortzone stappen en relaties opbouwen met mensen die niet geloven. Wonen waar mensen Christus niet kennen. Dat is ongemakkelijk. Daarom trainen we aan de CHE leiders die anderen kunnen helpen Christus na te volgen. Gewoon waar ze wonen en werken. Mensen als Mahmoed inspireren mij om daar voluit bij betrokken te zijn.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Diaconaal werk, Missionair werk, Multiculturaliteit, Spiritualiteit met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *