Game over! Als liefde (in je studententijd) je hart breekt

Auteurs: Irith Vrijmoeth & Marjon Furster n.a.v. het afstudeeronderzoek in opdracht van Nico van der Voet. Hierin hebben we gekeken naar de behoeften van studenten met liefdesverdriet en hoe het (studenten)pastoraat/mentoraat hierin ondersteuning kan bieden. 

Liefdesverdriet u kent de term wel, het ‘old school’ liefdesverdriet, die ene crush, een fling, dat blauwtje, die scharrel van toen, die ene relatie van 2 jaar of een paar maanden. 

Ten tijde van het einde middelbare school en begin van de studietijd gaat het bij veel jongeren wat kriebelen, een vriend of vriendin is wel leuk. Samen verder, een toekomst tegemoet of toch niet? En ja, dat hoort er ook allemaal bij, niets mis mee! Iemand zei ooit eens: “De CHE is net een liefdesnest”. Zo gek is dat niet, want in je studententijd kom je met van alles (soms ook voor het eerst) in aanraking. Zo kan het ook zijn met je eerste echte relatie of verliefdheid, super spannend en leuk natuurlijk! 

Maar wat al deze liefde en gevoelens niet worden beantwoord, of dat de ander het toch ineens niet meer ziet zitten met jou?! Dan kan het zijn dat je wereld instort en sta je er ineens weer alleen voor, weg toekomst samen, wat nu? 

Deze tijd, nadat de wegen uit elkaar gaan, kan worden ervaren als een tijd van crisis. Alles staat weer op losse schroeven: 

 • je zelfbeeld 
 • je godsbeeld 
 • je geloof (en overtuigingen) 
 • je zelfvertrouwen 
 • relaties (vriendschappen, familie) 
 • je toekomst (perspectief) 

In ons onderzoek zijn we wat meer in gaan zoomen op het effect op het zelfbeeld en godsbeeld. Waar ook identiteitsvragen steeds (opnieuw) naar boven komen, maar ook geloofsvragen kunnen getriggerd worden, zo verwoordde iemand: 
“Ik heb ook wel uitgeschreeuwd naar boven: waarom? Ik, ik snap hier helemaal niks van!” 

Hoe er met die identiteits- en geloofsvragen wordt omgegaan, wordt ook wel (religieuze) coping genoemd. Belangrijk dus om bewust te zijn van welke vragen er spelen en hoe daar mee omgegaan wordt. Het kan dan het erg helpend zijn als je hier met iemand over kan praten. Al kan dit best wel een grote stap zijn, liefdesverdriet is in eerste instantie als iets alledaags en lijkt daarmee niet ‘erg’ genoeg is om ondersteuning voor te zoeken. Toch zien wij, in ons onderzoek, dat het erg helpend is om met een buitenstaander van de situatie (bijv. de studentenpastor) te praten over dit, toch wel ingewikkelde proces waar veel bij komt kijken. . 

Een turbulente tijd, waar naar ons zeggen te weinig onderzoek naar is gedaan. Als je rond zou vragen onder studenten zal het overgrote deel je vertellen hier wel eens mee te maken hebben gehad, zo ook wijzelf. Met deze actualiteit in ons achterhoofd en de weinige kennis en onderzoek naar deze crisistijd was voor ons de motivatie om hier eens onderzoek naar te doen. 

Liefdesverdriet blijft een interessant onderwerp waar iedereen wel een verhaal bij heeft, en ieder zijn eigen weg gaat. We kwamen erachter dat er overeenkomende behoeften zijn die helpen om verder te gaan. Na het afronden van het onderzoek hebben we een mini serie gemaakt van een aantal podcasts, over het thema liefdesverdriet. Waarin we hopen bij te dragen aan het stukje bespreekbaar maken van dit thema en ook een stukje herkenning en erkenning te geven en zo een stukje schaamte (taboe) te doorbreken wat er toch altijd een beetje is in de praktijk. 

 Meer weten? Luister onze podcast op https://soundcloud.com/user-465106276/sets/game-over-podcastserie-over-liefdesverdriet Nog meer vragen of opmerkingen? Mailen kan naar marjonf@gmail.com 

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *