Een vorm van doelgroepenpastoraat dat past bij een protestantse gemeente

Auteur: Marije Kooistra n.a.v. haar afstudeeronderzoek Marije Kooistra

Doelgroepenpastoraat is een populaire term binnen de Protestantse kerken in Nederland. Gemeenten zijn zoekende in hoe zij pastoraat aan hun leden kunnen (blijven) geven op een manier die aansluit bij de veranderingen in geloofsbeleving, kerkelijke betrokkenheid en veranderingen in de samenleving. Doelgroepenpastoraat lijkt een populaire greep te zijn om een antwoord te geven op die veranderingen en aan de oplopende tekorten aan vrijwilligers. Ook de Protestantse Gemeente Borne stelt zich deze vragen en vroeg om dit te onderzoeken.

Helaas voor al die gemeenten; doelgroepenpastoraat is niet het kant en klare antwoord op al die ontwikkelingen! Maar wat is doelgroepenpastoraat dan wel? En welke vorm van doelgroepenpastoraat past bij deze gemeente? Daar heb ik onderzoek naar gedaan.

Doelgroepenpastoraat = kringpastoraat
Hoe populair het onderwerp ook is, in de theologische literatuur is weinig te vinden over doelgroepenpastoraat. Mijn zoektocht wijst uit dat doelgroepenpastoraat een vorm van kringpastoraat is en beoogt hetzelfde. Het verschil is dat, zoals de naam als zegt, doelgroepenpastoraat gericht is op een bepaalde doelgroep. Kringpastoraat wordt vaak genoemd als een vorm van het priesterschap aller gelovigen waarbij elk lid wordt geroepen om naar de ander om te zien. Deze taak komt dus voort uit het feit dat je als gelovige deel uitmaakt van de gemeenschap.

Ik heb een inventarisatieonderzoek gedaan naar vormen van kringpastoraat. Wat opvalt is dat al die gemeenten hun kringpastoraat vormgeven die past bij die specifieke gemeente. Dus aansluit bij de geloofsbeleving, leeftijdsopbouw, pastorale behoeften en wensen voor de toekomst. Er bestaat dus niet zoiets als een blauwdruk voor kringpastoraat.

Identiteit en behoeften van de Protestantse Gemeente te Borne
Ik heb vervolgens gekeken naar de identiteit van PGB. Ook heb ik gekeken naar die specifieke behoeften wensen en verlangens waarmee men naar elkaar wil. Een van de wensen is het bieden van pastoraal maatwerk aan gemeenteleden.

Ecclessiologische verschuiving! |
Dit resulteerde in een voor de PGB nieuwe vorm van pastoraat, namelijk het onderling omzien naar elkaar in buurtkringen. Je kunt zeggen dat dit een verschuiving is van een aanbod gerichte kerk naar een vraaggerichte. Dit is een spannende keuze, omdat het in ecclessiologische opzicht als een verschuiving naar congregationalistische kerkvorm opgevat kan worden. Toch blijft de PGB, ook in haar keuzes voor buurtkringen een kerk naar gereformeerd model. Omzien naar elkaar in buurtkringen legt de nadruk op een structuur van onderaf, in je eigen buurt. Dit omzien betreft het meeleven met elkaar. In deze vorm is de mogelijkheid dat er pastoraal maatwerk geboden kan worden vanuit een team.

Pastoraat in buurtkringen is pastoraal maatwerk voor de PGB!
Het omzien naar elkaar in buurtkringen is geen direct antwoord op het tekort aan vrijwilligers. Het kan wel toe leiden dat er een andere wind gaat waaien, die leden met enthousiasme aansteekt en mensen in beweging zet om als lid van dat Ene Lichaam je steentje bij te dragen. Meer weten? Lees het onderzoeksverslag: Onderzoek naar een vorm van doelgroepenpastoraat in de Protestantse Gemeente te Borne.

Marije Kooistra

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *