Discipleship United

Auteurs: Jonne Knevel en Eline Wassink n.a.v. hun afstudeeronderzoek ‘Discipleship United’.

Niet alleen in de samenleving maar ook binnen de kerk komen we in aanraking met verschillende culturen. Culturen waarin we verschillen van elkaar in visie, mening en het praktiseren van het geloof. Dit kan grote gevolgen veroorzaken. Hoe moeten we hiermee omgaan en wat draagt discipelschap daaraan bij?

Manilla, de Filipijnen
Ons afstudeerproject in Lord Of Life Christian Fellowship (LOLCF) Doña Carmen in Manilla had als doel de kerk handvatten te bieden om generaties dichter tot elkaar te brengen door middel van discipelschap.
Al snel ontdekten we dat de generaties ieder een eigen cultuur hebben met name in het praktiseren van discipelschap. De jongere generatie wil graag vernieuwing en zijn enthousiast om discipelen te onderwijzen en nieuwe discipelen te maken, met name onder tieners. De oudere generatie doet dit op haar eigen manier en houdt het graag bij de oude vorm, zoals het houden van Bijbelstudies en zondagschool.
Ons onderzoek wees uit dat de generaties niet zozeer verschillen in hun visie op discipelschap, maar veel meer in de wijze waarop ze leren en uitdragen een discipel van Jezus te zijn.

Het hoogste woord…
Door middel van de Bijbelse reflectie hebben we kunnen kijken naar de situatie die zich in LOLCF voor deed. Hierdoor werden we geconfronteerd met de dieperliggende vragen van deze generatiekloof. We kwamen erachter hoe ingewikkeld het zoeken is naar een evenwichtige balans tussen de cultuur en het evangelie. Wat heeft het hoogste woord: de cultuur of het evangelie? Jezus en bijvoorbeeld Paulus, pasten zich aan aan de bestaande cultuur om mensen te kunnen bereiken. Maar tot in hoeverre mag de cultuur het geloof beïnvloeden en welke plaats krijgt de Bijbel hierin? Tot welke grens kan de cultuur gaan zonder de Bijbelse waarden te veranderen? Wanneer overschrijdt de cultuur het evangelie en roept de Bijbel de cultuur een halt toe?
De vraag waar wij ons door hebben laten leiden is ook voor de Nederlandse kerken ontzettend relevant: ‘draagt onze cultuur bij aan het volgen van Jezus? Als dit niet zo is, waarin moeten wij breken met onze cultuur zodat we Jezus kunnen weerspiegelen?’

Conclusie
Door onze aanbevelingen te verbinden met de Bijbel hebben we LOLCF mee kunnen nemen in de bovenstaande reflectie. Het hebben van een eigen cultuur waarin discipelschap op eigen wijze wordt vormgegeven is op zichzelf niet erg. Het mag alleen niet ten koste gaan van de eenheid van de kerk, een belangrijke Bijbelse waarde. Juist het samen volgen van dezelfde God zou ons samen moeten brengen. Veroordeel elkaars cultuur van discipel zijn daarom niet, maar leer van elkaar en draag bij aan het Koninkrijk van God. Een kerk is er om elkaar tot voorbeeld te zijn, elkaar als discipelen te bemoedigen, te inspireren en te vermanen, te vergeven en geestelijk te groeien tot eer van God.
‘Acknowledge your strength and embrace your differences and those of the others’

 Voor meer inhoudelijke informatie of belangstelling kun je ons mailen: jonneknevel@hotmail.com of elinewassink@gmail.com

Het onderzoek van Jonne en Eline staat binnenkort op de HBO-kennisbank.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *