Discipleship Filipino style

Auteurs: Eveline de Heus en Timos Kapteijns. Blog n.a.v. hun afstudeerscriptie: ‘Building a discipling church. Developing discipleship in Lord of Life Christian Fellowship in the Philippines.’

‘Balut’ en discipelschap
Onder het genot van een bordje rijst en een heerlijke, knapperige ‘balut’ (gekookt, bevrucht eendenei) hebben wij de vormgeving van discipelschap onderzocht in twee gemeentes in de Filipijnen. Want een goed gesprek kan natuurlijk alleen plaatsvinden als er gegeten wordt. Daar heb je meteen een belangrijk aspect van discipelschap voor Filipino’s te pakken: samen eten en dus het samen zijn.

Alleen niet in je eentje…
Wij verwachtten grote verschillen op te merken in de manier waarop discipelschap in de Filipijnen wordt vormgegeven en de manier waarop het in Nederland wordt vormgegeven. Niet dus. Het blijkt juist veel overeenkomsten te hebben. Daar zegt men: “discipelschap is geen programma, maar een levensstijl”. Activiteiten zijn hulpmiddelen, maar het gaat om hoe je leeft als volgeling van Christus. Volgeling of discipel van Jezus ben je alleen niet in je eentje. Daarom heb je broers en zussen in de kerk: om samen te leren Jezus te volgen. Dat is wat wij leerden in deze gemeentes. De ‘Youth Fellowship’ van de gemeentes laat dit zien in de manier waarop ze bezig zijn met discipelschap. Elke jongere heeft een persoonlijke mentor en komt minimaal een keer per maand samen met de andere jongeren voor gezelligheid en ‘worship’.

‘Generatiedingen’
Zoals je in Nederland ook vaak ziet, krijgen de leiders (in dit voorbeeld van de Youth Fellowship) heel veel op hun ‘bordje’. Deze leiders missen een stukje begeleiding en persoonlijke aandacht die ze wél nodig hebben. De volwassenen in de gemeentes zouden deze begeleiding op zich kunnen nemen. Daarmee kan meteen een ‘generatiekloof’ overbrugd worden, die we ontdekten tussen de jongeren en volwassenen. Laatstgenoemden geven discipelschap namelijk anders vorm in de activiteiten. Het enige grote, maar ook belangrijke verschil is dat zij geen persoonlijke mentor hebben.

De mythe
De overeenkomst tussen beide ‘partijen’ is de behoefte aan een veilige plaats om te leren hoe Jezus na te volgen. De uitdaging voor deze beide gemeentes, en voor iedere gemeente, is een verbinding tussen jong tot oud om samen te leren Jezus na te volgen en tegelijkertijd die veilige plaats te houden. Het gaat namelijk uiteindelijk niet zo over wat we dóen, maar wie we zijn als volgeling van Christus! Discipelschap draait allemaal om Hem. In die zin is ‘discipleship Filipino style’ een mythe!

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten, Gemeenteopbouw. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *