De samenleving heeft jonge sociale pioniers nodig!

Auteur: Joline Zuidema, oud student en nu werkzaam voor Netwerk TijdVoorActie

Wat kun je vandaag voor de mensen om je heen betekenen? Jonge sociale pioniers zijn het antwoord op deze vraag! Klinkt groot; want waar moet je dan aan ‘voldoen’?
Jonge sociale pioniers zien mensen in hun éigen omgeving, zien hun nood of behoefte en reageren hier direct op. Mijn beste tip aan jou is door dit te doen op een manier die aansluit bij jouw leefwereld, jouw tijd en jouw talenten! Ik daag je uit om vandaag samen met je huisgenoot of studiemaatje na te denken hoe je iets zou kunnen betekenen. Maak het zo groot als je wilt. Om je te inspireren, geef ik je hierbij enkele ideeën: http://www.tijdvooractie.nl/pioniers.

Het was 2009 toen ik, als Missionair Diaconaal GPW-er lessen ‘samenlevingsdiaconaat’ volgde. Zelf was ik altijd erg gericht op de so called ‘3e wereldlanden’, maar  door dit vak ontdekte ik dat je met missionair/diaconaal werk ook dichtbij kan beginnen. Klinkt misschien naïef, maar tot die tijd had mijn focus en interesse altijd op het buitenland gelegen.
Een paar weken later zat ik met een kop koffie op de bank bij Netwerk TijdVoorActie. Sinds dat gesprek werk ik hier nu 2 jaar als netwerkcoördinator. Ik werk binnen een groeiend netwerk waarin ik jongeren zoals jij en ik mag inspireren en motiveren om verlangens voor de samenleving vorm te geven. Het mooie is dat steeds meer landelijke partners aansluiten en als organisatie jou hierbij kunnen ondersteunen door het delen van hun ervaringen.

Ondanks alle mooie colleges klopt het cliché dat je in de praktijk pas écht leert hoe de samenleving in elkaar steekt. Zo ontdekte ik dat er geen splitsing bestaat tussen hiér iets betekenen voor een ander, óf in een ver land. Samenleven begint in je eigen straat, bij je buren of in de rij bij de kassa.

Iedere keer opnieuw ben ik onder de indruk van nieuwe initiatieven en de inzet van jongeren. Ik hoop dat ook jij mag ontdekken dat jij onderdeel bent van een generatie, die beseft dat je niet gister, niet morgen, maar vandaag van betekenis kunt zijn.

Het werk bij Netwerk TijdVoorActie sluit aan bij mijn beroepsvisie omdat ‘je leven delen’ voor mij verder gaat dan een eenmalige actie. Het is een levensstijl.
Ben je benieuwd hoe je als student iets kunt betekenen, binnen je opleiding of voor de flat waar je woont? Ik hoor het graag van je! Mailen kan naar netwerk@tijdvooractie.nl.

p.s. Nog geen plannen deze vakantie? Netwerk TijdVoorActie organiseert van 4-10 juli een inspirerende reis over het werk & leven van Dietrich Bonhoeffer: http://www.tijdvooractie.nl/nieuws/jongerenreis-dietrich-bonhoeffer.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Blogs van alumni, Diaconaal werk, Jeugdwerk, Missionair werk met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *