‘De kloof overbruggen, een onderzoek over pastorale zorg bij echtscheiding vanuit het oogpunt van de pastoraal werker’.

Auteurs: Jolijn Florijn en Gerianne van den Ham n.a.v. het afstudeeronderzoek ‘De kloof overbruggen, een onderzoek over pastorale zorg bij echtscheiding vanuit het oogpunt van de pastoraal werker’. In opdracht van de Learning Community ‘Zorg om echtscheiding’, onderdeel van de Academie Theologie, beroepsspecialisatie Pastoraal Agogisch werk.  

Bij de scherven staan…

731818.jpgSoms valt er wel eens wat kapot. Een kopje, een bord of een glas. Soms gaat dat per ongeluk, maar bij een fikse ruzie vliegt het servies door de kamer. Scherven brengen geluk zeggen ze altijd. Vandaar dat er in sommige culturen borden kapot gegooid worden op een bruiloft. De scherven staan dan voor de jaren van een gelukkig huwelijk. Maar wat nou als de scherven op zijn? Wat nou als de scherven geen geluk brengen en een huwelijk eindigt in een scheiding?

Denk vijf tellen na en waarschijnlijk heb je iemand in je hoofd die ook gescheiden is. Het is een negatieve trend die steeds omvangrijker wordt in de maatschappij en ook in de kerk. Wat doe je hiermee in de kerk? Hoe gaat je hiermee om? Scheiden is toch verboden door God?

Ja, scheiden is niet het ideaal. Je gaat niet trouwen om te scheiden. Maar het is er, het bestaat. De pastoraal werker moet met deze gebrokenheid omgaan of hij nou wil of niet. Maar dat is nog best lastig.

Wij zijn in gesprek gegaan met pastoraal werkers en hebben aan hen gevraagd wat ze nou moeilijk vinden aan pastoraat bij echtscheiding. Wat is typisch voor pastoraat bij echtscheiding? Hoe raakt dit hen? Wat hebben zij nodig om hier goed mee om te gaan?

Verlegenheid is er rondom dit thema, dat werd bevestigd. Het valt ook niet mee wanneer je erbij wordt geroepen als de scheiding al een feit is. Het is crisis! Veel pastoraal werkers willen het nog herstellen, maar daar is het vaak te laat voor. Een gevoel van onmacht overspoelt de pastoraal werker dan. Als hij dit al te boven komt, dan zijn er twee mensen die elk aan een kant van hem trekken alsof het een wedstrijdje is om gelijk te krijgen. Daarnaast zijn er meer partijen die om aandacht roepen; de kinderen, de grootouders, de gemeenteleden, enzovoort… Het web van een echtscheiding is complex en je kunt er gauw in verstrikt raken.

Weten wie je bent, wat je doet en wat je grenzen zijn, zijn cruciaal om staande blijven. Vergeet niet dat je het niet alleen hoeft te doen. Erken je grenzen en omarm deze. Zie verlegenheid niet als obstakel, maar als kracht. Schakel hulp in als dit nodig is. Overleg met collega’s om van situaties te leren. Zorg ervoor dat er iemand achter je staat aan wie je hulp kunt vragen. En bedenk altijd dat jij niet de Heler bent. Je bent niet de Eindverantwoordelijke.

‘En dan sta je bij de scherven van een huwelijk..’ En nu? Repareren? Lijmen? De barsten krijg je toch niet meer weg. Het is werken met je voeten in de klei. Dan brengen we het bij God en laten het los.

Wil je meer weten over dit onderzoek en de uitkomsten hiervan? Neem dan contact op met Gerianne van den Ham (geriannevdham@live.nl) of Jolijn van de Veen (jolijnflorijn@gmail.com).

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *