“Dat land met die vrouw”

Auteur: Huib Roelse, n.a.v. afstudeeronderzoek ‘Dat land met die vrouw’

“Dat land met die vrouw”Huib Roelse

Myanmar; wie van jullie weet er iets over te vertellen? De meeste mensen die ik dit vroeg kwamen niet verder als: “Ja, dat is toch dat land met die vrouw”.

Inderdaad die vrouw; de Nobelprijs winnaar voor de vrede uit 1990 mag er nu de scepter zwaaien. Althans, samen met een stel dictators. Een land wat een vreselijke geschiedenis achter de rug heeft. Honger, verdrukking, opstanden, moord, genocide, vriendelijkheid, boeddhisme, prachtige natuur en enorme rijkdommen in de grond zijn zomaar wat termen die in me opkomen wanneer ik nu aan het land denk. Een half jaar geleden wist ik, behalve de hoofdstad (tijdens een extreem saai stage jaar heb ik ooit alle hoofdsteden van europa en Azië uit mijn hoofd geleerd), niets te noemen over het land. Niet eens “die vrouw”.

CAMA wil zending gaan bedrijven in dit land. Doordat de controle van de overheid mondjesmaat afneemt en de grenzen langzaam open gaan voor het westen komen er kansen voor zendelingen om uit te gaan naar dit bijzondere land. Veel internationale sancties vanuit de EU en de VS zijn opgegeven. Dit heeft tot gevolg dat bedrijven als paddestoelen uit de grond schieten. Voor het eerst ontwikkelt Rangoon een heuse skyline. Bussiness as Mission (BAM)- ondernemers worden aangetrokken door de kansen die er liggen. In één zin uitgelegd is BAM een manier van zending uitoefenen door goede bedrijfsvoering heen. Op zakelijk gebied liggen er veel kansen. Als we deze kansen kunnen benutten als christelijk ondernemers kunnen we lokale Birmanen eerlijke lonen geven en zo een verschil maken in het land. Met als hoofddoel om de Birmanen te kunnen vertellen over het evangelie. Als BAM-ondernemer ben je een voorbeeld voor de lokale bevolking in hoe je je werk uitvoert.

Het onderzoek wat ik heb uitgevoerd geeft praktische en theologische standpunten over BAM en hoe dit uit te voeren is in de context van de Bamar.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten, Blogs van alumni, Missionair werk, Onderzoek, Overige studentenblogs met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *